Ä°TM Etkinlik Haberleri

09 Åžubat
2019
`Kültür Mirasının İzinde` Projesi Tamamlandı

Avrupa BirliÄŸi Türkiye Ulusal Ajansı destekli Ensar Vakfı'nın koordinatörlüÄŸü, Kültürlerarası Ä°letiÅŸim Merkezi ve Ukrayna Devlet Pedagoji Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen proje kapsamına Ä°stanbul Tasarım Merkezi'nde 04 - 07 Åžubat 2019 tarihleri arasında 5 gün boyunca 5 farklı atölye çalışması tamamlandı. Ensar Vakfı koordinatörlüÄŸünde, Ä°stanbul Tasarım Merkezi’nde Geleneksel Türk El Sanat’larından “Tezhip”, “Hat” ve “Ebru” atölyeleri ile Ukrayna el sanatlarından “Ukraynalı Paskalya Yumurtası” ve “Vytynanka (Hacimli kağıt katlama)” atölye çalışmaları geçekleÅŸtirildi. Ensar Vakfı olarak hazırladığımız ‘Kültür Mirasının Ä°zinde' ‘Tracing Cultural Heritage’ projesi; - Unutulmaya yüz tutmuÅŸ veya haberdar olmadığımız meslek grupları ve sanat dallarını ortaya çıkarmayı, Kültürlerarası iletiÅŸimde uluslararası farkındalık oluÅŸturmayı, Kültürel, sanatsal ve tarihi çalışmalara teorik ve pratik açıdan katkı sunmayı, Bir meslek/sanat dalının tarihsel serüvenini, beslendiÄŸi kaynakları, teorisini, sanat tarihi ve tasarım alanlarına yansımalarını irdeleyerek, gençlerin ve ilgi duyan herkesin bilgi sahibi olmasını saÄŸlamayı, Gençleri bu konuda araÅŸtırma yapmaya ve bu kadim sanatların yeni, sanatsal ya da endüstriyel uygulamalarına teÅŸvik etmeyi, Ortak ülkeler arasında kültürel, sosyal ve politik anlamda iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesini amaçlamaktadır. Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus + Gençlik DeÄŸiÅŸimleri Programı ile desteklenen ‘Kültür Mirasının Ä°zinde’ projesi kapsamında Ensar Vakfı, Kültürlerarası Ä°letiÅŸim Merkezi ve Ukrayna Pereyaslav-Khmelnytsky State Pedagogıcal Unıversıty ortaklığında, her ortak kurumdan 10 genç ve her gruptan 2 grup lideri olmak üzere toplamda 36 kiÅŸi katılım saÄŸladığı program sonunda atölye çalışmaları sergilendi, katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

06 Åžubat
2019
Tezhipte Geometrik Desenler Atölyesi Başladı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar BaÅŸkanlığı’nın desteÄŸiyle, Ensar Vakfı kuruluÅŸu olan Ä°stanbul Tasarım Merkezi’nde 06 Åžubat 2019 ÇarÅŸamba günü saat 16.00’da Yasemin Demir ile Tezhip Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi baÅŸladı. Geometrik desenlerin tezhip içerisinde kullanımı hedeflenen atölye çalışmasında; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki mimari ve el yazmalarında kullanılan geometriler temel alınacaktır. Geometrik desenlerin çizim tekniÄŸi ile Türk tezhip sanatında motif çizimi ve kompozisyon bilgisine 3 aylık süre içerisinde en temel düzeyde giriÅŸ yapılıp öÄŸrencilerin; Selçuklu ve Osmanlı’dan seçmiÅŸ olduÄŸu geometrik desen içerisine kendi oluÅŸturdukları desenlerle ile tasarımlar yapılması hedeflenmektedir. Uluslararası ÖÄŸrenci Akademisi ile öÄŸrencilerin akademik ve mesleki donanımlarının artırılması, proje üretme, gerçekleÅŸtirme ve yönetme becerilerinin geliÅŸtirilmesiyle birlikte öÄŸrencilere sivil toplum bilinci ve organizasyon kabiliyetinin kazandırılması, sosyal sorumluluk ve farkındalık oluÅŸturulması hedeflenmektedir.

12 Ocak
2019
Çocukların Ayvazovski Tablolarına Karşı Resim Keyfi

İstanbul Tasarım Merkezi Ressam Cemal Toy ile Çocuklar için Resim Atölyesi 12 Ocak 2019 Cumartesi günü dersi Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde gerçekleştirildi. Ressam Cemal Toy'un eğitmenliğindeki çocuklar, resim takımları ve araç-gereçleriyle Resim Müzesi'nin Ayvazovski Salonu'nda atölye çalışması yaptı. Çocuklar, en beğendikleri tabloları kara kalem ve kuru boyayla kendi hikayeleriyle çizdi. Atölye çalışması çocukların müzeyi yaşayan bir mekan olarak deneyimlemelerine olanak sağlarken, müze bilinçlerinin ve estetik becerilerinin de gelişmesini hedeflemektedir.

09 Ocak
2019
İstanbul Tasarım Merkezi Yılın Kültür Sanat STK`sı seçildi.

Önder Ä°mam Hatipliler DerneÄŸi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kültür Sanat Ödülleri’nin üçüncüsü 08 Ocak 2019 tarihinde Cemal ReÅŸit Rey Konser Salonu’nda yapıldı. Ä°stanbul Tasarım Merkezi Ä°slam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı ile Yılın Kültür Sanat STK'sı seçildi. Yılın Kültür Sanat STK'sı ödülünü Önder Genel BaÅŸkan Vekil'i Ahmet KaÄŸan'dan alan Ä°stanbul Tasarım Merkezi koordinatörü M. Hüsrev Åžeref "DiÄŸer faaliyetlerinin yanında kültür ve sanata da bu derece deÄŸer veren Önder Ä°mam Hatipler DerneÄŸi ve onun muhterem heyetine şükranlarımızı sunuyoruz. Tasarım kavramının henüz pek çoÄŸumuzda yerleÅŸmediÄŸi bir dönemde bundan 10 yıl kadar önce 2008'de Ä°stanbul Tasarım Merkezi'ni Ensar Vakfı olarak kurduk. Elhamdulillah ÅŸimdiye kadar gayet baÅŸarılı faaliyetler yürüttük. Dünyada ilk defa 2013 yılında uluslararası çapta Ä°slam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayını oluÅŸturduk. Geometrik desenlerin menbağı sayılan ülkemizde maalesef o dönemde bu eserleri analiz edecek çok sayıda insanımız yoktu. Biz dikkatleri buna çekmek, farkındalık oluÅŸturmak amacıyla bu çalıştayları baÅŸlattık. Bunun farkına varılmışlığının bir niÅŸanesi olarak bu ödülü görüyorum tekrar teÅŸekkür ediyorum." dedi. Törene TBMM BaÅŸkanı Binali Yıldırım, CumhurbaÅŸkanlığı BaÅŸdanışmanı Büyükelçi Doç. Dr. Ä°brahim Kalın, ÖNDER Kurucu Genel BaÅŸkanı Yahya KutluoÄŸlu baÅŸta olmak üzere yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

27 Aralık
2018
Mağaralardan Gökdelenlere Ev Sorunu

Ä°stanbul Tasarım Merkezi ile Ä°BB Kültür Daire BaÅŸkanlığı’nın ortaklaÅŸa düzenlediÄŸi Aralık ayı özel etkinliÄŸi “MaÄŸaralardan Gökdelenlere Ev Sorunu” 27 Aralık 2018 PerÅŸembe günü 16.00 ile 19.00 saatleri arasında merkezimizde gerçekleÅŸtirildi. Ev deyince ne anlamalıyız? Bu çaÄŸda bir ev nasıl olmalıdır? 40. kattaki 60 metrekarelik bir rezidans ev ihtiyacımızı karşılar mı? Evin bir yuva olma zorunluluÄŸu var mıdır? Ev kültürel aktarım açısından nerede durmaktadır? Konut sorunu açısından yatay mimari hala mümkün müdür? Kentsel dönüÅŸüm bir zorunluluk mudur? Beton vazgeçilmez bir zorunluluk mudur? Ä°smail ErdoÄŸan’ın moderatörlüÄŸünde, farklı kulvarlarda mimarinin içinde yer alıp konut ve malzeme sorununa alternatif yaklaşımlar sergileyen konuklarımız Serkan Akıl, Ahmet Yılmaz ve ÅžimÅŸek Deniz ile birlikte yukarıdaki sorulara cevaplar arandı.

˂    «    24    25    26    27    28    29    30    31    32    33    34    »    ˃