Ä°TM Etkinlik Haberleri
2016

Ä°stanbul Tasarım Merkezi ve Ä°BB Kültür Müdürlüğü ortak organizasyonuyla gerçekleÅŸtirilen özel etkinlik “Pir-i Mimaran Sinan” anma programı 21 Mayıs Cumartesi günü Ä°stanbul Tasarım Merkezi’nde yapıldı. Programın moderatörü Ä°smail ErdoÄŸan, Mimar Sinan'ın Kayseri Ağırnas'taki doÄŸduÄŸu evde bulunan taÅŸ kemerden yola çıkarak ilk mimarlık terbiyesini evinde aldığından bahsetti. Ardından Vahit OkumuÅŸ, “Kubbeler StatiÄŸi ve Sinan” baÅŸlıklı sunumunda, Mimar Sinan'ın sadece bir Mimar deÄŸil aynı zamanda filozof, ses mühendisi, malzeme mühendisi, inÅŸaat mühendisi ve deprem mühendisi olduÄŸunu ifade etti. Daha sonra, kullandığı ifadelerin Mimar Sinan’da nasıl karşılık bulduÄŸunu örnekler üzerinden açıkladı. Aynı baÄŸlamda Mimar Sinan'ın yaptığı bir duvarın ya da köprünün yıkılamayacağını kanıtlarla izah etti. Son olarak da, Sinan'ın kubbeyi nasıl ele aldığını ve nasıl ördüğünü izah etti. Ardından “Mimar Sinan Camilerinde Geometrik Desen Analizleri” baÅŸlıklı sunumu için sözü Serap Ekizler Sönmez'e bıraktı. Sönmez, Ä°slam coÄŸrafyasındaki farklı ve benzer Geometrik desen örnekleri üzerinden baÅŸladığı sunumunu, Osmanlı'nın klasik ÇaÄŸ’ına getirerek Sinan'ın kullandığı form örneklerini slaytlar üzerinden anlattı. Son olarak Prof. Dr. Suphi Saatçi, “Klasik ÇaÄŸ ve Sinan” baÅŸlıklı sunumuna genel bir giriÅŸ yaparak Sinan’ın aziz milletimizin ve Ä°slam Dininin bekası adına yaptığı çalışmaları hatırlatarak Sinan'ın arkasındaki tecrübeyi anlattı. Sinan'ı Sinan yapanın kendi dehası olduÄŸu kadar üzerine oturduÄŸu Selçuklu ve Erken Osmanlı mirası olduÄŸunu söyleyen Suphi Bey, Sinan'ın kubbe mimarisine yönelerek mükemmelliÄŸe ulaÅŸmaya çalıştığını ve bunu da baÅŸardığını örnekler üzerinden ortaya koydu. Avrupa'da yapımı yüzyıllar süsadeceren katedral örnekleri üzerinden bir karşılaÅŸtırma yapan Suphi bey, Sinan'ın Süleymaniye camiini sadece 7 yılda bitirdiÄŸini söyleyerek onun gerçek büyüklüğünü gözler önüne serdi. Program kokteyl ve hatıra fotoÄŸrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
2016

Ä°stanbul Tasarım Merkezi Uluslararası Öğrenciler Akademisi Ä°htisas Programları kapsamında uygulanan “Mimarlık Atölyesi” öğretmen ve öğrencileri ile 30 Nisan Cumartesi günü Topkapı Sarayı’na teknik ve inceleme gezisi düzenledi. Teknik gezide, Topkapı Sarayı’nın mimari planları, çeÅŸme düzenleri ve çevre düzenlemeleri hakkında bilgiler incelemelerde bulunuldu. Ardından Atölye öğretmeni Onur ÅžimÅŸek yönetiminde Topkapı Sarayı gezildi. Daha önce Topkapı Sarayına ziyarette bulunmamış olan öğrenciler, saray yapısının ve atmosferinin etkileyici olduÄŸunu ifade ettiler.
2016

Ä°stanbul Tasarım Merkezi Uluslararası Öğrenciler Akademisi Ä°htisas Programı atölyelerinden Sanat ve Medeniyet Atölyesi 30 Nisan Cumartesi günü atölye öğretmeni Ä°smail ErdoÄŸan yönetiminde Ayasofya’ya teknik ve inceleme gezisi düzenledi. Öğrencilere Ayasofya’nın yer aldığı tarihi hipodrom meydanı ve çevresindeki yapılarla ilgili bilgi veren ErdoÄŸan ardından Ayasofya’nın iç ve dış yapısı üzerine öğrencilerle incelemelerde bulundu.
2016

Ä°stanbul Tasarım Merkezi'nde Uluslararası Öğrenciler Akademisi Ä°htisas Programı “Düşünce Atölyesi” kapsamında 14 Nisan PerÅŸembe günü Ä°novasyon EÄŸitimi verildi. DeÄŸiÅŸen dünya standartları ve iÅŸ kollarının teknolojiyle uyumlu/uygulanabilir olması gerekliliÄŸi tüm dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de yenilikçi fikirler üretme konusunda bir alanın oluÅŸmasına zemin oluÅŸturmuÅŸtur. Bu baÄŸlamda eÄŸitmen Salih Keskin tarafından verilen eÄŸitim, katılımcıların inovasyon hakkında bilgi edinirken aynı zamanda doÄŸru inovatif yaklaşımlar ile dünya örnekleri hakkında bilgi sahibi olmalarını hedeflemiÅŸtir. 3 saat süren eÄŸitimin son bölümünde katılımcılar gruplara ayrılarak, yenilikçilik ve inovasyon ÅŸemsiyesi altında inovatif örnekler üzerinden uygulama çalışması gerçekleÅŸtirdiler. Her grup doÄŸru ürün ve doÄŸru pazar yaklaşımlarını diÄŸer katılımcılara izah etmiÅŸ ve eÄŸitmen tarafından derecelendirilmiÅŸlerdir.
2016

Ä°stanbul Tasarım Merkezi ve Ä°BB Kültür Müdürlüğü ortak organizasyonu ile Ä°stanbul Tasarım Merkezi’nde “BilgeliÄŸin Geometrisinde Turgut Cansever” baÅŸlıklı anma programı düzenlendi. Programda Cansever’in mimari ve insani kimliÄŸi üzerine Süleyman Seyfi Öğün “Bir Aydınlanma EleÅŸtirmeni Turgut Cansever”, Emine Öğün“Bir Mimarlık Hikâyesi Turgut Cansever” ,Ali Günvar “Turgut Cansever Mimarisinde Anlam Boyutu” ve ÅžimÅŸek Deniz “Turgut Cansever’in Büyük Ölçeklere Olan Yaklaşımı” konu baÅŸlıklarıyla tebliÄŸlerini sundular. YoÄŸun katılımın olduÄŸu program sonrası, Ä°stanbul Tasarım Merkezi tarihi binası Buhara Özbekler Tekkesi bahçesinde katılımcılara Özbek pilavı ikram edildi. Ä°kram sonrası toplu fotoÄŸraf çekilmesinin ardından iyi dilek temennileri ile program sona erdi.