İTM Etkinlik Haberleri
2016

Ensar Vakfı kuruluÅŸu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ortaklaÅŸa düzenlediÄŸi ’’3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı’’ üçüncü gününü tamamladı. Günün ilk bölümünde Seyed Masoud Mosavizade (İran) ‘İslam mimarisinde yüzey süsleme için kullanılan tasarımlar’ baÅŸlıklı sunumunu yaptı. Mosavizade’nin ardından Prof. Miroslaw Majewski (Polonya BAE) ‘Åžebeke desenleri’ konulu atölyesini gerçekleÅŸtirdi. Günün ikinci bölümünde Hamidreza Kazempour (İran) ve Akio Hizume (Japonya) iki farklı salonda iki ayrı atölye gerçekleÅŸtirdiler. Hamidreza Kazempour’un ‘Muarrak’ isimli atölyesinde Geleneksel İran deseni ile örnek bir uygulama katılımcılar ile birlikte yapıldı. Aynı sıralarda Akio Hizume ‘Mimarlık ve müzik için yarı-periyodik geometri’ baÅŸlıklı sunumunu yaptıktan sonra ‘Fibonacci dizilimi’ esas alınarak atölye çalışması gerçekleÅŸtirildi.
2016

Ensar Vakfı kuruluÅŸu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ortak olarak düzenlediÄŸi 3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Sergisi ‘’HENDESEN’’ sanatseverlerin katılımıyla açıldı. Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti BaÅŸkan Yardımcısı Abdurahman Kayapınar ve Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader açılış konuÅŸmalarını yaptılar. KonuÅŸmaların ardından sergi açılışı yapıldı ve konuklarımız sergiyi gezmeye baÅŸladılar. İstanbul Tasarım Merkezi’nde düzenlemekte olan ‘Hendesen’ sergisi 09 Ekim tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacaktır.
2016

Ensar Vakfı kuruluÅŸu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ortaklaÅŸa düzenlediÄŸi ’’3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı’’ ikinci gününü tamamladı. Günün ilk bölümünde Ameet Hindocha ‘Geleneksel sanatları teknoloji ile yorumlamak’ konulu sunumunu yaptı. Hindocha’nın ardından Jean-Marc Castera ‘Geometrik desenlere farklı açılardan bakış’ isimli sunumunu yaptı. Sunum tamamlandıktan sonra serbest el çizimi ile geometrik desen çalışmaları gerçekleÅŸtirildi. Günün ikinci bölümünde Boris Aldridge ve İmamaddin Amiraslanov iki farklı salonda iki ayrı atölye gerçekleÅŸtirdiler. Boris Aldridge’nin ‘KaÅŸan Çinileri: Bitkisel ve Hayvansal Motifler’ konulu sunumunun ardından katılımcılarla birlikte desen çalışmaları yapıldı. Aynı sıralarda İmamaddin Amiraslanov ‘Labirent benzeri süslemeler ve mozaik. KristalleÅŸmenin mikrofotoÄŸraflanması’ isimli sunumunu gerçekleÅŸtirdi. Atölye ve sunumlar boyunca katılımcılar, uygulama yapma ve yurtdışından gelen konuÅŸmacılar ile desen analiz etme imkanı buldular.
2016

Ensar Vakfı kuruluÅŸu İstanbul Tasarım Merkezi ve İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesini’nin düzenlediÄŸi “3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı“ ın ilk atölyesi 25 Eylül Pazar günü İstanbul Tasarım Merkezi’nde baÅŸladı. Ameet Hindocha’nın yönetimindeki atölye dört saat sürdü. Katılımcıların yoÄŸun ilgi ile takip ettiÄŸi atölye çalışmasının ilk bölümünde Sultanahmet Camii’nden bir desen tasarımının farklı yönleri ele alındı. İnceleme ve analiz çalışmasının ardından ara verildi. Verilen aranın ardından atölye ‘Onlu desen’ çalışması ile devam etti. Katılımcıların yapmış olduÄŸu uygulama çalışmalarının tamamlanmasının ardından çalıştayın ikinci günü sona erdi.
2016

Ensar Vakfı kuruluÅŸu İstanbul Tasarım Merkezi ve İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesini’nin düzenlediÄŸi “3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı“ 24 Eylül Cumartesi günü Bahariye Mevlevihanesi’nde düzenlenen Açılış Paneli ile baÅŸladı. Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti BaÅŸkan Yardımcısı Abdurrahman Kayapınar’ın yapmış olduÄŸu açılış konuÅŸmasından sonra çalıştayın koordinatörü Prof. Miroslaw Majewski çalıştayın içeriÄŸi hakkında bilgiler verdi. Tanıtım konuÅŸmasının ardından çalıştay konuÅŸmacılarını tanıtan Majewski konuÅŸmasını sonlandırdı. Açılış Paneli programının ilk konuÅŸmacısı olan Jean-Marc Castera İran çeÅŸitlemeleri hakkında sunumunu gerçekleÅŸtirdi. Görsel örneklerle zenginleÅŸtirilmiÅŸ içeriÄŸi konuklara detaylı bir ÅŸekilde aktaran Castera ardından sunumunu tamamladı. Panelin ikinci konuÅŸmacısı Boris Aldridge idi. ‘KaÅŸan sırlı çinilerini yeniden yorumlamak’ konulu sunumunu gerçekleÅŸtiren Aldridge soru-cevap kısmından sonra sunumunu tamamladı. Boris Aldridge‘nin ardından günün üçüncü konuÅŸmacısı Prof. Hacali NecefoÄŸlu ‘Geometrik desenler olarak İslami isimler ve kutsal ifadeler’ konulu sunumunu gerçekleÅŸtirdi. İlgiyle takip edilen sunumun ardından NecefoÄŸlu sunumunu tamamladı. Açılış Panelinin son sunumunu Prof. Miroslaw Majewski gerçekleÅŸtirdi. ‘İstanbul Rum Ortadoks Kilisesi’nde gizemli bir geometrik desen’ konulu sunumu katılımcılar tarafından dikkatle takip edildi. Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Katılımcıların ilgiyle takip ettiÄŸi panel kokteylin ardından sona erdi.