Yeni Başlayanlar İçin Geometrik Desenler

Temel Izgaralardan Karmaşık Rozetlere

Yer: İstanbul Tasarım Merkezi

Tarih: 20-24 Haziran 2022 ( 5 gün)

Eğitim Saatleri: 10.00 / 16.00

(Eğitim saatlerine gezi saatleri de dahildir. Gün içerisinde İstanbul Fatih'te yer alan camilere gezi yapılacaktır.)

Atölye Eğitmeni: Prof. Dr. Miroslaw Majewski

Grup Kapasitesi: Yaklaşık 25 katılımcı

Eğitim Dili: İngilizce (Türkçe çeviride yardımcı olunacaktır.)

Geometer's Sketchpad yazılımı yüklenebilen bir laptop gereklidir.

Desen Tasarımında Geometri

Bu kursun / dersin odak noktası desenlerin geometrisi üzerinde olacaktır, belirli tasarımlar üzerinde değil. Bir desen veya desen grubu için geometriyi anlamak ve oluşturmak her zaman iki ana görev olacaktır. Desenler, geometri için bir dekorasyon olarak ele alınacaktır. Orta çağ desen tasarımcıları ve mimarlarının parşömenlerinde belgelenen desen tasarımı adımlarını izleyeceğiz.

Geometriden Sonra Sanat Gelir

Desenlerin sanatsal yorumları ve biçimleri hakkında konuşacağız / müzakere edeceğiz. Böylece seramik çini üzerindeki desenleri, ahşap ve taş üzerindeki oyma desenleri, Osmanlı kündekari desenleri, gelişen / gelişmiş mimari yapılar vb. konulardan bahsedeceğiz. Cami, türbe ve medreselerden desenleri yansıtan tasarımların nasıl çizileceğini öğreneceğiz. İlham kaynağı olarak gerçek nesneleri kullanacağız. Bu nedenle sık sık İstanbul'daki bazı camileri ziyaret edeceğiz.

Ne beklemelisiniz?

Bu, teknoloji temelli bir ders/kurs olacaktır. Tüm çalışmalar bilgisayar yazılımı – Geometer's Sketchpad (GSP) ile yapılacaktır. Bu nedenle, Windows veya Mac işletim sistemli dizüstü bilgisayarınızı getirmeniz gerekecektir. Kursa başlamadan önce, dizüstü bilgisayarınızda GSP kurulumunu kontrol edeceğiz. Daha sonra her proje bu yazılımı kullanılarak yapılacaktır.

Geometer's Sketchpad yazılım programı, ilkokul ve ortaokul geometrisini öğretmek için çok popüler ve basit bir araçtır. Elimizle kurşun kalem, cetvel ve pergel kullanarak çizimleri nasıl yaptığımızı dijital olarak taklit eder. Bu şekilde çizgileri, daireleri ve çokgenleri bilgisayar üzerinden çizebiliyoruz. Geometrik çizimleri okulda yaptığımız gibi yapıyoruz, daha sonra çocukların resimlerinde yaptıkları gibi biz de çizdiğimiz desenleri boyuyoruz.

GSP kullanmanın iki büyük avantajı vardır:

(1) Tek bir dosyada birden çok sayfa, çizimimizin önceki aşamalarından herhangi birine geri dönmenize ve onu farklı şekilde geliştirmenize olanak tanır;

(2) Özel araçlar, eski yapıların parçalarını mevcut işinize kopyalamanıza izin vererek zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Ancak yine de çizimlerinizi elle kağıt üzerine çizmeyi tercih ediyorsanız, buyurun.

Ancak GSP ile desen çizmek çok daha hızlıdır ve elle çizerseniz kendinizi sınıf arkadaşlarınızın oldukça gerisinde bulabilirsiniz.

Olası / İlgili Konular

1. Geometer's Sketchpad'in nasıl kullanılacağını öğrenmek,

2. Sketchpad ile temel geometrik desen oluşturmalar,

3. Renk ve dokuları kullanma,

4. Üçgen ve kare ızgaralar üzerinde desen geliştirme,

5. 6, 9 ve 12 katlı simetriye sahip desenler, 6. Yıldızlı ve Rozetli (gül gibi) desenler,

7. Doğu Asya ve İran'dan sekizgen desenler,

8. Mağrip'ten sekizgen desenler,

9. Fars (İranlı) ve Osmanlı kökenli ongen desenleri,

Geometer Sketchpad yazılımın Sürümleri

Geometer's Sketchpad'in üç versiyonu bulunmaktadır.

• MAC

Mac sürümü https://gsptest.scratchconsortium.com web sitesinden indirilebilir ve yüklenebilir. Bu eksiksiz bir yazılımdır—lisans numarasına gerek yoktur.

• WINDOWS

İki Windows sürümü vardır. Bu kurs/ders için uygun kurulum prosedürüne ve uygun yardım sistemine sahip olanı kullanacağız. Bu linke tıklayarak indirilebilirsiniz.

Lisans anahtarı katılımcılar ile eğitim öncesi paylaşılacaktır.

Not : Bu atölyemiz ücretlidir.

Miroslaw Majewski

Miroslaw Majewski (Prof. Dr) New York Teknoloji Enstitüsü'nde eski bir (eğitim görevlisi) profesördür. Şu anda, NYIT Onursal/Fahri Profesörü olarak görev yapmaktadır. Matematik için sanat ve teknolojinin geometrisinde uzun yıllar araştırma yapmıştır. Çok sayıda kitabın ve yayının yazarıdır. (Çalışmaların çoğu desen geometrisi ile ilgilidir). Pek çok geometrik desenin tasarımcısıdır. Bazıları iyi bilinen desenlerin rekonstrüksiyonlarıdır, bazıları ise tamamen yenidir.)