Tezhip Tasarım Atölyesi
Osmanlı döneminde Bursa, Edirne ve İstanbul’da bir okul şeklinde tam kadro çalışan nakkaşhaneler vardı, özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde Fatih dönemi diye bilinen üslubun zengin çeşitlerinin tezhiplendiği görülmektedir.
Klasik Osmanlı Tezhibi Kanuni Sultan Süleyman döneminde tasarım ve renk çeşitliliği ile zirveye ulaşmıştır. 1520-1566 Fatih dönemindeki renkler kullanılmıştır, çizgiler daha zarif ve kompozisyonlar daha zengindir.
II. Ahmet döneminde klasik tezhipten uzaklaşıp batı sanatının etkisi ile Barok Rokoko tarzlarında eserlerin yapıldığı görülmektedir.
Tezhip Sanatı günümüzde yazı olmadan panolarda kullanıldığı gibi çoğunlukla Hilye-i Şerifler, Esma-ül Hüsna, Kelime-i Tevhid, Besmele ve birçok yazıların kenar süslemesinde de uygulanmaktadır.
Atölyenin Amacı:
Tezhip ’in tarihi sürecinde her dönemde farklı ekol ve üsluplar kullanılmıştır. Bunlar kuşkusuz kendi dönemlerinin zevk ve sanat anlayışını yansıtmış ve tezhibin gelişimine katkı sağlamıştır.
Tezhip Tasarım Atölyemizde klasik tezhipte kullanılan yaprak çiçek, rumi motifleri ile stilize edilmiş natüralist çiçek çeşitlerini bir araya getirip, güncel farklı yeni tasarımlar kurgulayan ve bu tasarımlar ile farklı boyama teknikleri kullanarak, özgün yenilikçi eserler üretebilen bireyler yetiştirmek atölyemizin amacıdır.
Bu bağlamda Tezhip Sanatı'nın tarihi yolculuğunda geçmişten beslenerek yeni tasarımların oluşmasını sağlamak ve gelecek nesillere bu çalışmaları aktarmaya vesile olmak istiyoruz.
Atölye İçeriği:
Yaprak Çiçek Çizimleri
Tahrir Çalışması
Desen Tasarım
Natüralist Çiçek Çizimi
Rumi Bulut Çizimleri
Boyama Teknikleri
Stilize Edilen Çiçeklerin Kompozisyonda Kullanılması
Atölye Takvimi:
Atölye Başlangıç Tarihi: 04 Ağustos 2017
Atölye Bitiş Tarihi: 11 Mayıs 2018
Atölye Gün ve Saati: Cuma / 11.00 – 15.00
Şeyma Çınar
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Tezhip eğitimine 1998-2003 yıllarında Sema Nakışhanesi'nde Semih İrteş, Mamure Öz' den ders alarak başladı. 2001 yılında Kültür Bakanlığından Türk süsleme sanatları Tezhip dersleri alarak mezun oldu. 2004 yılında Türk İslam sanatları kütüphanesinde Orhan Dağlı' dan çiçek ressamlığı ve minyatür dersleri aldı. 2005 yılında kendi atölyesinde Tezhip dersleri vermeye başladı. 2009 yılında İstanbul Tasarım Merkezi’nde Reza Hemmatirad’ dan minyatür tasarım dersleri almaya başlayan sanatçı 2010 yılında kültür ve turizm bakanlığının somut olmayan kültürel miras taşıyıcılıgı ile geleneksel Türk el sanatları onayı ve sanatçı tanıtım kartını aldı. 2011 yılında Sankad(sanatçı kadınlar platformu) nun kuruluşunda bulunan sanatçı; platformun yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra genel sekreterlik görevini sürdürmektedir. 2004 yılında başladığı sergi ve proje koordinatörlüğü kapsamında 2012 yılında Sankad için üç sergi projesinin organizasyon ve koordinatörlüğünü üstlenmiştir. 2014 yılında Üsküdar Gençlik Merkezi'nde tezhip dersleri vermeye başlamıştır. Sanatçının eserleri otuz karma sergide yer almıştır. Ayrıca eserleri bir çok dergi ve kitapta basılan sanatçının illüstrasyon, ahşap üzerine tezhip, edirnekari, çini, porselen tasarımları vardır. Özel ve resmi kurum koleksiyonlarında eserleri bulunan sanatçı; halen İstanbul Tasarım Merkezi’nde ve kendi atölyesinde tezhip dersleri vermeye devam etmektedir.