Takı ve Aksesuar Tasarımı Atölyesi

"Takı ve Aksesuar Tasarımı" alanında kısa sürede kapsamlı eğitim almak isteyen herkesin katılımına açık olan programda; kapsamlı atölye dersleriyle takı ve aksesuar tasarlayıp üretmek için gereken becerilerin kazanılması hedeflenmektedir. Bu modüler sistem içinde, mum modelleme gibi klasik teknik dışında, henüz çok az kişinin bilip uyguladığı "metal kili" gibi alternatif malzemelere hâkimiyet de kazandırılacaktır. Dünyada yoğun ilgi gören ancak Türkiye’de eğitimine pek sık rastlanmayan Mineleme (emay) Sanatı da, sunulan modüller arasındadır.

Katılımcı Profili

Takı / Aksesuar tasarlama ve üretme konusunda kısa sürede kapsamlı eğitim almak isteyenler, Altenatif teknikler öğrenmek isteyenler, İlgili alanlarda akademik eğitim almakta olan ve bunu desteklemek, geliştirmek isteyenler, Bu alanda yeni uygulama teknikleri öğrenip, koleksiyon hazırlayarak sergilemek isteyenler.

Programn Amacı

4 + 4 Aylık program sonrasında takı ve aksesuar tasarlayıp üretmek için gereken altyapının oluşturulabilmesi hedeflenmektedir. Program modüler olarak sunulmaktadır. Katılımcılar aşağıdaki modüllerin tamamına katılabilecekleri gibi sadece seçtikleri modül veya müdüllere katılabilirler.

* Mum Modelleme

* Metal Kili ile Prototip Yapımı

* Mineleme (Emay)

Tüm programa temel teşkil eden Tasarım Felsefesi modülü, ücretsiz olarak diğer modüllerin içerisinde verilmektedir. Üretim tekniklerinin ön planda tutulduğu müfredat kapsamında her ay özel bir konuya temas edilecek ve ayın sonunda bu konuya dair bir atölye çalışması yapılarak öğrenilen bilgiler uygulamalı olarak değer kazanmış olacaktır. Eğitim dönemi boyunca, alanında uzman tasarımcı ve üreticilerin konuk olacağı seminer ve söyleşi programları ile katılımcıların takı ve aksesuar tasarımı disiplini ile kuracakları bağ kuvvetlendirilmiş olacaktır. Ayrıca programı tamamlayan katılımcılar, takı ve aksesuar tasarımına dair koleksiyon hazırlayıp sergileme deneyimi kazanacaklardır.

Program Takvimi

Takı ve Aksesuar Tasarımı Atölyesinin tek bir modülüne veya birden fazla modulüne katılmak mümkündür. Her bir modül için haftalık 2 saat atölye ders ve uygulaması olacaktır. Katılımcıların tercih edecekleri gün veya günleri ve katılmak istedikleri modül veya modülleri online ön kayıt formunda belirtmeleri gerekmektedir.

Günler:

Perşembe, Cuma, Cumartesi

Saatler:

Mum Modelleme : 10:00 - 12:00

Metal Kili : 13:00 - 15:00

Mineleme : 16:00 - 18:00

Günlere göre modüllerin başlangıç ve bitiş tarihleri:

1. Dönem:

Perşembe: 16 Ekim 2014 – 29 Ocak 2015

Cuma: 17 Ekim 2014 – 30 Ocak 2015

Cumartesi: 11 Ekim 2014 – 24 Ocak 2015

Toplam: 16 hafta

2. Dönem:

Perşembe: 12 Şubat – 28 Mayıs 2015

Cuma: 13 Şubat – 22 Mayıs 2015

Cumartesi: 14 Şubat – 30 Mayıs 2015

Toplam: 16 hafta

Öğrenci İşlerinden Örnekler

Fatma Nur Bayraktar

Gazi Üniversitesi Takı Tasarımı ve Kuyumculuk Bölümü ile Mersin Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Bölümü'nü ilk mezunlar arasında tamamladı. Türkiye'de “Metal Killeri”ni konu alan ilk tezi hazırladı. Tutkuyla bağlı olduğu bir diğer sanat olan fotoğrafçılıkla ilgili eğitimine Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü'nde devam etti. Lisans eğitiminin sonrasında Mehmet Kabaş'tan mum modelaj, Mary Chuduk’dan mine (emay), Hasan Kale'den illüstrasyon teknikleri, ayrıca birçok zanaatkar ve sanatkardan da cam, seramik ve ahşap sanatı ile ilgili eğitimler aldı. 2’si kişisel ve biri uluslararası olmak üzere 10 sergi düzenledi. 2005 yılından bu yana çeşitli dönemlerde, İstanbul Tasarım Merkezi’nde, İlk İz Sanat Evi'nde, üniversitelerde, akademilerde ve özel mücevher butiklerinde eğitimler verdi. Birçok televizyon programına konuk olup, metal kili ve mine sanatını anlattı, canlı yayında uygulamalar yaptı. Yaklaşık bir sene süren yoğun bir programa dahil olarak kısa film yönetmenliği eğitimi aldi. Halen Metal Killeri, Mücevherde Mum Modelaj ve Cam Mineleme alanlarında atölye programlarını sürdürmekte, koleksiyonlar tasarlayıp üretmekte, sergiler düzenlemekte ve danışmanlık yapmakta; akademik eğitimine ise Altınbaş Üniversitesi'nde Sanat ve Tasarım Yükseklisans Programi'nda devam etmektedir.