Sinemada Yerli Dil Arayışları ve Ahmet Uluçay

Lumiere Kardeşler’den Bergman’a, Tarkovsky’den Mecid Mecidi’ye sinema bir dil arayışıdır. İster hakikat, ister propaganda adına olsun sinemada ana mesele bir dil oluşturmaktır. Hatta safha safha bir dili inşa etmektir.

Doğduğu yer fark etmeksizin doyduğu her yerde bu dil, kendini inşa ederken bazı kaynaklara başvurur. Bu kaynakların başında içinden çıktığı toplumun kozmolojik idrak anlayışı, değerler skalası ve yüksek standartlar ruhu gelir. Bu anlayış, değerler ve standartlardan yola çıkarak yapılan her iş ruhunu bulur. Bu ruh ise, bir toplumun birlikte yaşama ve hayat üretme iradesinin özü, özetidir. Bu öz yakalandığında yerliliğin esaslarına varılmış demektir.

Ahmet Uluçay’da, yaşadığı toplumun doğal reflekslerinden yola çıkarak kurduğu dili sinemaya uyarlamış ve başka türlüsüne vücut vermiş bir sinema emekçisidir. Bu emeğiyle gönüllerde taht kurmuş ve tek uzun metrajlı filmi olmasına rağmen sinemada büyük mesafelerin kat edilmesine göz kırpmıştır.

Sinemada yerli dil arayışıyla genel, Ahmet Uluçay tecrübesiyle de özel boyutuyla karşınıza çıkacağımız bu etkinlikte yönetmen İsmail Güneş, kendi sinemasıyla bu arayışa yaptığı katkıdan yola çıkarak bir sunum yapacak, ardından sinema tarihçisi Enver Gülşen, alternatif sinema imkânları üzerinden mevcudun sorgulamasına girişerek bir açılım sunacak, şair Güven Adıgüzel ise, Ahmet Uluçay üzerinden derviş meşrep bir sinemanın hikâyesine ışık tutacaktır.

Sinemamızda hakiki dili bulma arayışına bir nebze de olsa katkı sunmayı amaçladığımız seminere herkesi bekleriz.

Tarih: 26.11.2016 Saat: 16.00 - 19.00

Konuklar:

1. İsmail GÜNEŞ

2. Enver GÜLŞEN

3. Güven ADIGÜZEL

Moderatör: İsmail ERDOĞAN

Yer: İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu

Programın Tekrarını İzlemek İçin Tıklayınız