Sanat Analiz ve Eleştiri Teknikleri
Görsel sanatlarda ortaya çıkan eserleri analitik yaklaşımlar ve analiz teknikleri, veri toplama teknikleri ve dolayısıyla onları kullanarak teknik olarak tarafsız bir şekilde doğru eleştiri ve değerlendirme yapabilmek için bilgiler edineceğiz. Farklı sanat dallarında bu veri toplamaları farklılık göstermektedir. Bu dönem içerisinde resimden sinemaya kadar görsel sanatları analiz ve eleştiri tekniklerini öğreneceğiz.
Atölye İçeriği:
-görsel seçim ve karşılama
-ilk ve temel analiz
-gri tonlama analizi
-renk katman analizi
-form katman analizi
-psikolojik analizi
-teknik yapım analizi
-yapım malzeme analizi
-eleştiriye geçmek
-eleştiri ve analitik rapor yazımı
Atölye Takvimi:
03 Mart 2017 – 26 Mayıs 2017
Cuma / 15.30 - 17.30
Reza Hemmatirad
Ocak 1974’te Orumiye/İran’da doğdu. Babası Fars, annesi Azeri. İlk ve orta öğreniminden sonra liseyi Fizik ve Matematik diplomasıyla bitirdi. Ardından Tahran Azat Üniversitesi Grafik bölümünden yüksek lisansla mezun oldu. Üniversite tahsili ile paralel olarak Prof. Dr. Reza BARAHANİ’den şiir ve hikaye yazı dersleri aldı. Onunla birlikte Üstat Peyman SOLTANİ’den müzik(tar çalma ve şan)dersleri aldı. Aynı zamanda daha orta okuldayken okul burslusu olarak ek tiyatro eğitimi aldı. Daha sonra üniversite de okumakla birlikte sanat yönetmenliği, illüstrasyon, yüksek lisansla birlikte üniversite hocalığı, sinema-televizyon ve animasyon ile ilgili profesyonel çalışmalar yaptı. Aralık 2002 itibaren Türkiye’ye geldi, Türkçeyi iyi derecede öğrenerek, onlarca çocuk kitabı tasvir etti. SAHRA grafik ve sanat ajansını kurdu ve 2009 a kadar başında yöneticilik ve art direktörlük yaptı. Dünyada ilk kez 7 Şehir adında, Hz. Mevlana’nın hayatını ebru sanatıyla anlatan bir film çekti. 2008 yılında’ Mevlana yılı dolayısıyla yine 7 şehir adında kapsamlı bir proje tasarladı ve 7 sanat dalını 7 ayrı sanatçıyla buluşturarak ilk defilesini sahneye koydu… Aynı yılda Tribeca Film Festivali'nde 7 Şehir filmiyle Türkiye’yi temsil etti ve dereceye girdi… Hâlihazırda; sanat yönetmeni, sinema danışmanı ve yönetmenliğinin yanı sıra yaklaşık 11 yıldır yeni ve çağdaş minyatür eğitim metodunu ortaya koyarak bu sanatın hocalığını yapıyor.
Ebru ve kum animasyonla bir çok etkinlikte sahne almış ve bir çok TV programı ve klip yapmıştır. TRT1- TRT Cocuk- TRT Arap için farklı disiplin ve estetik anlayışları olan programlarda, sanatçı, yönetmen ve tasarımcı olarak yer aldı…Geçit- Diriliş fantastik romanı, Hemmatirad’ın Türkçe olarak yazdığı son eseridir. Aynı zamanda 2012 yılında yapım ve yönetmenliği Osman SINAV a ait olan Uzun Hikaye ve 2013 yılında Sürgün İnek sinema filmlerinin sanat yönetmenliğini yapmıştır. Hemmatirad, özel tasarım, konsept tasarım, fotoğrafçı, iç mimar ve mücevher tasarımcısı olarak da tanınıyor.
Şu ana kadar toplam 29 kişisel sergisi olmuştur ve 6 karma sergiye katılmıştır.