Onur Yıldırımer ile Kaligrafi Atölyesi

Kaligrafi; harfleri, kelimeleri monotonluktan kurtarıp belirli kurallar içerisinde onlara yeni bir form kazandırarak güzel ve zarif yazı yazma sanatıdır. Köken itibariyle Yunanca kallos (güzel) ve graphos (çizgi) kelimelerinden türemiştir. Ülkemizde genellikle Hüsn-î Hat sanatı ile karıştırılan kaligrafi, dünyada genel bir adlandırma olup Çin kaligrafisi, Arap kaligrafisi ve Latin kaligrafisi vb. gibi güzel yazı sanatlarını da isim olarak kapsamaktadır. Yazı sanatları geçmişten günümüze birçok merhaleden geçip mağara resimlerinden piktogramlara (resim yazısı), ideogramlara (düşünce yazısı), fonogramlara (hece yazısı) ve seslerin ifade edildiği akrofoniye dönüşmüştür. Tarih esasında yazının icadıyla başlar ve kayıtlara geçer. Bu anlamda yazı ve yazı sanatları insanların ikinci bir belleği haline gelmiştir.

Atölyenin Amacı:

Kursiyerlere yazı sanatının incelikleri, kaligrafinin tarihçesi, mürekkep, kâğıt ve kaligrafi kalemleri hakkında malzeme bilgisi anlatılıp yazı fontları ve uygulamalı kaligrafi eğitimi (Kapital ve Hümanistik Font) verilecektir.

Hedef Kitle:

Yazıya, kaleme sevdası olan ve kendini kaligrafi sanatında geliştirmek isteyen her birey atölyeye katılabilir.

Atölye İçeriği:

- Malzeme Bilgisi

- Kalem Tutuş Açısı ve Nib Ölçüsü Gösterimi

- Hokka Hazırlanışı ve Lika-Mürekkep Dengesi

- Kâğıt Türleri Hakkında Bilgi

- Kaligrafi Tarihçesi

- Ülkemizdeki ve dünyadaki önemli kaligrafi sanatçılarının tanıtımı

- Kapital Majiskül Font Yazımı

- Yazıda Es-pas dengesi ve optik-geometrik orta farkı

- Kapital Miniskül Font Yazımı

- Hümanistik Majiskül Font Yazımı

- Yazı Zemini Hazırlama ve Kağıt Boyama

- Hümanistik Miniskül Font Yazımı

- Sanat Eserinde Kompozisyon ve Tasarım Kuralları

Gerekli Malzemeler: (Katılımcılar kendileri temin edecektir.)

- Aero Color Schmincke Professional 28ml mürekkep (renk tercihi kişiye bağlıdır)

- Divit Sapı

- 2.5 veya 3mm kesik kaligrafi ucu (Brause marka olması önerilir.)

- Hokka ve Lika

- Yazı Altlığı (Deri olması önerilir)

- 90 gram sayfalı kareli telli harita-metod defter (Defter yaprak sayısı tercihe bağlıdır)

Atölye Takvimi:

Atölye Başlama Tarihi: 08 Ekim 2022

Atölye Gün ve Saati:

Cumartesi / 14.00 – 16.00

Not: Bu atölyemiz ücretlidir.

Onur Yıldırımer

1990 yılında İstanbul Fatih'te doğdu. Sanat ve bilim eğitimine İstanbul'da devam etti. Hattat Ceyhun Oydem ve Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan'dan kaligrafi sanatı ile ilgili tavsiyeler aldı. 2012 yılında Üsküdar Bağlarbaşı Türk İslam Sanatları İhtisas Merkezi'ne kabul edilerek üç yıllık kaligrafi sanatı eğitimini tamamladı. Etem Çalışkan, Yrd. Doç. Dr. Savaş Çevik ve Ömer Faruk Dere gibi önemli sanatçılarla sanat eğitimine devam etti. 2013 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitede başladığı tezli yüksek lisans eğitimini 2017 yılında yüksek onur öğrencisi olarak tamamladı. 2020 yılında ikinci lisans eğitimini de tamamlayarak İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Grafik Tasarımı bölümünü de başarıyla bitirdi. Yurt içinde birçok karma sergiye katıldı. Yurt içi ve yurt dışında birçok workshopta kaligrafi eğitmeni olarak görev aldı. 2015 - 2019 yılları arasında İSMEK 58. Bulvar ve Fındıkzade Türk İslam Sanatları Merkezi'nde kaligrafi branşında usta öğreticilik yaptı. 2023 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kaligrafi Sanatı alanında ‘’Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı’’ olarak devlet sanatçısı ünvanı aldı. Şu an Marmara Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına devam eden Yıldırımer aynı zamanda hat sanatı eğitimine Yrd. Doç. Dr. Savaş Çevik ile devam etmekte olup 2019 yılından bu yana İstanbul Tasarım Merkezi’nde kaligrafi eğitimi vermektedir.