Mimarlara Sinemasal Atölyeler

Programın Amacı :

Bu programla; birçok disiplinin kesişim noktasında olan ‘Sinema’nın ‘Mimarlık’ alanındaki önem ve anlamını keşfetmek ve iki disiplinin ortak etkileşim sınırlarını irdelemek amaçlanmaktadır. Katılımcılar; sinemada mekânların kullanım biçimlerini ve mekân tasarımında kullanılan tasarım esaslarını sanat- tasarım- mekan paydasında tartışacak, mimari tasarımın esası olan senaryo kurgusu oluşturmaya yönelik dersler alacak, yapılan uygulamalarla iki disipline dair tecrübeler edineceklerdir. Ayrıca program kapsamında kent- mimarlık ve tasarım temalı film gösterimleri de yapılacaktır.

Katılımcı Profili :

Program; Mimarlar, iç mimarlar, tasarımcılar, mimarlık öğrencileri ile mimarlık, sinema ve mekan alanlarına ilgi duyan herkesin katılımına açıktır.

Programın İçeriği :

Mimari Senaryo Kurgulama Teknikleri;

Gökhan Yorgancıgil

Bir sunum tekniği olarak kısa film;

Sinan Sertel

Aynı filmler farklı okumalar;

Sinan Sertel

Sinematografik Mekan;

Koray Sevindi

Uygulama:

Bir filmin senaryodan finale kadar tüm aşamalarıyla uygulanması

Sinan Sertel, A.Nihal Alodalı, Seher Kalender

Program Takvimi

Toplam: 10 gün, 40 saat

Gün: 12 - 21 Eylül

Saat: 11.00-15.00

Son Kesin Kayıt Tarihi: 7 Eylül Pazar

Eğitmenler

Gökhan Yorgancıgil

1970 yılında Aydın'da doğdu. Kayseri Fen Lisesi'ni ve ardından İTÜ makine mühendisliği bölümünü bitirdi. Lise yıllarında öyküler yazdı, üniversite yıllarında yönetmen yardımcılığı yaparak sinemaya atıldı. Halit Refiğ ve Yücel Çakmaklı gibi ustaların bazı sinema ve TV projelerinde yardımcılığını yaptı. 1997 yılından itibaren kendi yazdığı bazıları Almanya, Kırgızistan, Kazakistan, Kenya, Zengibar, Güney Afrika Cumhuriyeti ve ABD'de olmak üzere belgeseller ve kısa metrajlı dramaları yönetti. 2007 kasımında Türkiye'de gösterime giren, 2009 Worldfest Houston Film Festivalinde iki ayrı jüri özel üdülü kazanan, Oktay Kaynarca, Hazım Körmükçü, Görkem Yeltan ve Damla Tokel'in başrolleri paylaştığı Sıfır Dediğimde filmini yazıp yönetti. 2008'den günümüze kadar Bilim ve Sanat Vakfı'nda seminerler vermekte ve senaryo yazımı atölyeleri düzenlemektedir. Halen muhtelif sinema TV projelerinde senaryo yazarlığı ve yönetmenlik yapmakta olan Yorgancıgil, evli ve bir çocuk babasıdır.

Sinan Sertel

1981 yılında doğdu. Bursa Fen lisesini ve İstanbul Teknik Üniversitesini bitirdi. Üç boyutlu modelleme ve animasyon konularında çeşitli reklam ajanslarında, mimari tasarım ofislerinde ve post-prodüksiyon firmalarında çalıştı. Reklam yönetmenliği yaptı. Fanus-u Hayal adındaki animasyon ve yapım stüdyosunu kurdu. İzmir ve İstanbul’daki ofislerinde 2008’den beri film, reklam ve animasyon hizmeti veriyor. İstanbul Tasarım Merkezi'nde "3DS Max ile Görselleştirme" dersleri vermektedir. Hayalperdesi sinema dergisinde yazılar yazmaktadır. Yazıp, yönettiği üç kurmaca, bir animasyon ve bir belgesel filmi vardır. Çalışmaları ile Aralarında Cannes ve Berlin film festivalleri dâhil olmak üzere ellinin üzerinde ulusal ve uluslararası festivalde yer almıştır.

Koray Sevindi

İstanbul’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun olduktan sonra çeşitli kısa film, belgesel ve reklamlarda yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Daha sonra New York Film Academy’de burslu olarak yönetmenlik üzerine eğitim aldı. İlk kısa filmi Ekmek (Bread) yurt içinde ve yurt dışında çeşitli festivallerde gösterildi ve pek çok ödül aldı. Animasyon projesi Kafa (TheHead) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapım desteği kazandı. Potansiyel ve Hayal Perdesi dergilerinde sinema üzerine yazılar yazdı. Halen sinema ile ilgili teorik ve pratik çalışmalarına devam etmektedir.

Nihal Alodalı

Karamanda doğdu. Selçuk Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi aldı. Çeşitli firmalarda mimar ve tasarımcı olarak görev yaptı, tasarım yarışmalarına katıldı. İstanbul Tasarım Merkezi’nde eğitmen ve koordinatör olarak çalıştı.