Masal Anlatıcılığı Atölyesi

Atölyenin Amacı:

Masallar sözlü geleneğin kadim bilgileridir. Masallar ve Hikâyeler çocukların merakla dinledikleri, kendi dünyalarından birçok şey buldukları değerli hazinelerdir. Geleneksel eğitim modellerinde masallar ve hikâyeler davranış ve değer eğitiminde kullanılagelmiş yöntemlerdendir. Kuranı Kerim’de hikâyeleme tekniği, insanoğluna bilgi aktarımında kullanılmış yöntemlerdendir. Günümüzde de yeni bir eğitim ve öğretim tekniği olarak masallar ve hikâyeler yer almaya başlamıştır. Masalların anlatımı, masal diyarına çocukları götürerek kadim bilge olan masallar aracılığıyla değer eğitimi sağlanması hedeflenmektedir. Yeni nesil, yeni çağ öğretmenleri talep etmektedir. Dinleme kültürünün giderek zayıfladığı çağımızda, teknoloji çocuklarını artık kadim bilgelik masallar, meseller ve hikâyelerle tanıştırma vakti öğretmenlerimizin vazifesidir. Yeni nesle masalları nasıl, ne şekilde ve hangi masalların hangi ortamda anlatılacağı ile ilgili teorik ve pratik bilgilerin yer alacağı atölyede, çocukların masalla ne denli kazanım elde edebileceği bilgisine öğretmenlerimiz şahit olacaktır.

Atölyenin İçeriği:

Masal, Mesel ve Hikâye Nedir? Tanımları,

Değer kavramı üzerinden masal oluşturma ,

Değerler Eğitimi’nde masalların kullanım örnekleri,

Eğitimin Çıktıları:

* Masal, Mesel ve Hikaye tanımları öğrenilir.

* Masal türleri ve masal öncesi ritüeller öğrenilir.

* Masalların nasıl anlatılacağı hakkında bilgi sahibi olunur.

* Masal iskeleti nasıl çıkarılır uygulamalı olarak öğrenilir.

* 15 Değer kavramı üzerinden masal çalışmaları nasıl yapılır öğrenilir.

Hedef Kitle:

Özellikle 4-6 Yaş Değerler Eğitimi öğretmenleri,

Öğretmenler, Kur’an Kursu Öğretmenleri, Değerler Eğitim Öğretmenleri

Aday Öğretmenler,

Belli Bir Branştaki Öğretmenler,

Belli Bir Okul Düzeyindeki Öğretmenler [Anaokulu, İlkokul, Lise vb],

Okul Müdürleri, Müdür Yardımcıları, Zümre Başkanları, Okul Personeli, Veliler,

Öğrenciler,

Eğitimciler,

Atölye Takvimi:

22 Eylül 2019 Pazar / Saat: 14.00 - 17.30

Atölye Yeri: İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu, Binbirdirek Mahallesi, Şehit Mehmetpaşa Yokuşu Sokak, No:40 Sultanahmet, Fatih-İstanbul (Eski Özbekler Tekkesi Binası, Sokullu Mehmetpaşa Camii Karşısı)

Not : Atölye katılımcı sayısı kontenjanlarla sınırlıdır.

Masalcı Eğitimci Havva Irmak

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Fatih K.K. Öğretmeni ve Vezneciler yurdunda manevi danışman olarak görev yapmaktadır. Kutup Anne platformu İstanbul temsilcisi olarak kütüphanelerde amatör olarak başlayan masal anlatma serüveni Ankara’dan Kars’a 3.5 yaşındaki kızının da yer aldığı Doğu Ekspresi’yle Masal Treni projesiyle tamamen değişerek, masalcı anne kız olarak üç yıldır masallarla hemhâl olmaktadır. Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Merkezi’nde aldığı uzun soluklu eğitimin akabinde eğitmen eğitimcisi oldu. Marmara Üniversitesi, İstanbul Eğitim Fakültesi, Kâğıthane İlçe Milli Eğitim ve Üsküdar Milli Eğitim’de görev alan öğretmenler ve üniversite öğrencilerine, eğitimci ve atölye lideri olarak Masalların Eğitimde Kullanımı üzerine çalışmalar yaptı. Özellikle masalların değerler eğitiminin öğretilmesinde sağladığı katkılar üzerine çalışmalar yapıp atölye yürütücülüğü yapmakta. Bunun yanında Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ile birlikte dezavantajlı gruplarda masalların iyileştirici gücü üzerine proje çalışması yürütmektedir.