Kısa Film Atölyesi

Atölyemiz, katılımcıları öncelikle herhangi bir izleyici konumundan çıkarıp, onlara bir film projesinin tüm aşamalarını uygulamalı olarak göstermeyi hedeflemektedir.

Yorumlama ve üretim odaklı eğitimin yanı sıra ekip ruhu ve ortak çalışma becerisi ile katılımcılar eğitim sonunda, kısa film projelerini gerçekleştirmek için gerekli yetiye sahip olacaklardır.

Sinemanın kısa tarihinden başlayan program, formatlar, çekim öncesi aşama, senaryo, ses, ışık, kamera kullanımı ile dramatik yapı, sahne düzenlemeleri, kurgu gibi temel başlıklar halinde ilerleyecek.

Katılımcılar, İstanbul Tasarım Merkezi'nin sağladığı teknik ekipmanlarla kısa film yapım aşamalarını uygulamalı olarak gerçekleştirecek, bir ekip olarak çalışmanın tecrübesini yaşayıp, kurs sonrasında kendi projelerini gerçekleştirebilecek bilgi ve donanıma sahip olacaklardır. Ayrıca eğitmenimizin çalıştığı film projelerinde staj imkanı bulacaklardır.

1. HAFTA

Kısa film tanımı ve tarihsel gelişim süreci

Kısa film türleri ve özellikleri

Ülkemizde ve yurt dışında kısa film ve festivallerin durumu

Önemli kısa film örnekleri

2. – 3. HAFTA

Senaryo nasıl yazılır?

Kısa film senaryosunun incelikleri

Önerme oluşturma

Oluşturulan önermelerin görsel düşünerek film öyküsüne dönüştürülmesi

Film öyküsünün yazılması

Öykülerin tretmana çevrilmesi

Treatmandan senaryoya geçiş

4.- 5. HAFTA

Kamera ve çekim tekniklerine giriş

Kamera kullanımı

Işık kullanımı

Sanat yönetimi

Mizansen, çekim ölçekleri

6. – 7. HAFTA

Bir dil oluşturmak ve yönetmenlik

Oyunculuk

Oyuncu yönetimi

Bir lider olarak yönetmen

Çekim senaryosu

8. – 9. HAFTA

Yapım aşamaları ve planlama süreci

Bütçe hazırlama

İçerik ve teknik ekip belirleme

Mekânların belirlenmesi

Teknik donanım ve lojistik konular

Çekim programı ve takvimi

10. – 11. HAFTA

Kısa film çekimi

12. - 13. HAFTA

Yapım sonrası aşama: Kurgu

Yapım sonrası: Kurgu müzik, efekt vb. düzenlemeler, filmin son izlemesi ve teslime hazır hale getirme.

Atölye Takvimi:

Atölye Tarihleri: 04 Ocak - 28 Mart 2020

Atölye Günü / Saati: Cumartesi / 14.00 - 18.00

Atölye Süresi: 13 Hafta - 52 Saat

Volkan Özgümüş

1991 İstanbul’un Üsküdar ilçesinde doğdu. 2004 yılında girdiği Çavuşbaşı Lisesini derece ile bitirdi.16 yaşında üniversiteye kaydolarak Türkiye’nin en genç üniversite öğrencilerinden biri oldu. 2010 yılında “Work and Travel” programı ile ABD’ye gitti. 2007 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 2011 yılında mezun oldu. Okul döneminde 10'un üzerinde kısa film çekti. Birçok kısa filmin de görüntü yönetmenliğini üstlendi. Why, Şövalye, Çark adlı kısa filmleri ile ödüller kazandı.Yine okul döneminde el yapımı yaptığı film ekipmanları ile (Jimmy jib, Stedicam, Car Mount, Mini Jib, Şaryo) okul bünyesinde “Amatör Sinemacılık Sergisi” açtı. 2011 yılında ATV kanalında yayınlanan “Çek Bakalım” adlı kısa film yarışma programına katıldı.10 Hafta süren yarışma sonunda çektiği kısa filmlerle yarışmayı ikinci sırada bitirdi, “En iyi Senaryo” ödülünü aldı, programın en iyi ikinci yönetmeni şeçildi. Ezel, Suskunlar, Ayrılık, Acayip Hikayeler, İntikam, Fazilet Hanım ve Kızları gibi Televizyon dizilerinde yönetmen yardımcılığı yaptı. 2014 yılında ilk uzun metraj filmi "YAV HE HE" nin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendi. 23 yaşında çektiği bu filmle en genç yapımcı ve en genç yönetmen ünvanlarının sahibi oldu. New York Film Academy bünyesinde “YAPIMCILIK” eğitimi aldı. Kurduğu yeni film şirketi “MIZIKA FİLM YAPIM” ile TRT TV Filmleri kapsamında “Son Takla” isimli TV Filminin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi. Konuşmacı olarak davet edildiği 53.Antalya Film Festivali “İlk yapımcılık deneyimleri” panelinde tecrübelerini aktardı. Sonrasında TRT BELGESEL kanalına çekilen “Geleneği Yaşatmak” ve “Kıyıdan Köşeden Hayatlar” adlı belgesellerin yönetmenliğini üstlendi. Sonraki sezon TRT 1 de yayınlanan “Tozkoparan” adlı dizide 14 bölüm yönetmenlik yaptı. Son olarak Karga Seven Pictures tarafından FOX Tv’de yayınlanan “Her Yerde Sen” dizisinde 23 bölüm yönetmenlik yaptı. Şu anda Beykent Üniversitesinde “Sinema ve Tv” bölümünde Master ögrenimini gerçekleştirmekte.