Karakter Animasyon Eğitimi

Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi'nde İstanbul Kalkınma Ajansı`nın mali desteği ile kurulan "Animasyon Okulu" başlıyor!

Animasyonu anlatmaya gerek var mı? Son yıllarda adından söz ettiren büyük animasyon projelerini büyük küçük hepimiz hayranlıkla izledik. Teknolojinin gelişmesi animasyonların da gelişmesine imkân sağladı. İnternet ve akıllı telefon sayesinde animasyon her yere girdi. Reklam sektörünün temel taşlarından biri artık animasyon. Eğitim sektörü de animasyonu giderek daha fazla kullanıyor. Medya ve sinema sektörü ise animasyonun en güçlü olduğu alanlardan biri.

Bu genişlemeye paralel olarak animasyon sektörünün eleman ihtiyacı doğal olarak arttı. Özellikle oyun sektöründe önemli başarılara imza atan yerli firmalar sayesinde devlet dijital içerik sektöründeki potansiyeli fark ederek bu sektöre destek vermeye başladı. Uzun zamandır hayalini kurduğumuz Animasyon Okulu projesi de İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği sayesinde hayata geçiyor!

Animasyon eğitimi veren tüm eğitim kurumlarını inceledik: Yurt içinde ve yurt dışında üniversite, online eğitim, özel okullar, kurslar… Hepsinin eksilerini ve artılarını değerlendirdik. Sektördeki firmalardan fikir aldık. En etkili, en verimli şekilde ve hızlıca sonuca ulaştıracak bir program hazırladık.

Animasyon Okulu kapsamında 12 ay boyunca katılımcılara animasyon üretme konusunda kapsamlı bir eğitim verilecek. Temel düzeyde animasyon aşamalarını a’dan z’ye anlatacağımız eğitim sürecimizde canlandırma konusuna biraz daha fazla ağırlık verilecek. Animasyon üretiminde pek çok alt bölüm var. Burada alacağınız eğitim sayesinde tüm konu başlıklarını görecek ve bunlardan yatkın olduğunuz konulara yönelmeniz mümkün olacak.

Eğitim sonucunda projenin bir çıktısı olarak 4 animasyon filmi üretmeyi amaçladık. Ayrıca eğitim kapsamında ilgili herkese açık olarak 5 farklı başlıkta seminer ve söyleşi programı düzenlenecek.

Eğitim sırasında temel sanat bilgilerinden oyunculuğa, görsel anlatım dillerinden ses ve müziğe ve işin felsefesine kadar pek çok tamamlayıcı eğitim de alacaksınız ve tüm bunları gerçek bir animasyon filmini üretirken gerçekleştirmiş olacaksınız.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın mali desteği sayesinde okulumuzda yapılan eğitim ÜCRETSİZ olacaktır.

Animasyon Okulu eğitim ve atölyeleri, Aralık 2018 ila Aralık 2019 tarihleri arasında toplam 12 ay boyunca haftanın 3 günü İstanbul Tasarım Merkezi’nde yapılacaktır.

Derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır.

Katılımcılar başvuranlar arasından mülakat ile değerlendirilerek alınacaktır. Mülakatlar Kasım ayı içerisinde yapılacaktır. Adaylar mülakat tarihi ile sonuçlarını öğrenmek için web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirler.

Animasyon dışarıdan çok renkli, heyecanlı ve eğlenceli gözükse de aslında hazırlanması ciddi emek, bilgi, ustalık, sabır ve takım çalışma becerisi isteyen bir iş koludur. Eğer güzel şeyler üretmek için azimliyseniz bu projeye katılmalı ve geleceğin sektöründe yerinizi almalısınız!

Katılımcılarda olmasını beklediğimiz temel özellikler

- Bilgisayar kullanımı konusunda temel beceri sahibi olmak. (Animasyon için kullanılan her türlü yazılımın eğitimini vereceğiz. Bunları bilmenizi beklemiyoruz. Fakat bilgisayar ile fazlaca haşır neşir olacağınızı bilmelisiniz. Bilgisayar ile aranız iyi değilse bu proje size göre değildir!)

- Özellikle bu işi meslek olarak yapmak isteyenler tercih edilecektir. Başka meslek için destek eğitimi olarak düşünmeyin. Programı bitirenlerden başarılı olanların muhtemelen tamamı iş sahibi olabileceklerdir.

- Görsel sanatlara yatkınlık gerekmektedir. Çiziyor veya fotoğraf çekiyorsanız bize portfolyo olarak sunmalısınız. İlgilendiğiniz görseller için bize pinterest hesabınızı gösterebilirsiniz. Nelere yatkınlığınız olduğunu anlayabiliriz.

- Gözlem gücünüz iyi olmalıdır. Animasyon yani canlandırma yapmak için insanların ve diğer canlıların nasıl hareket ettiğini iyi gözlemeniz gerekir.

- Sabır ve azim en önemli kriterlerimizden biri. Animasyon dışarıdan eğlenceli görünür, ama üretim aşaması yavaştır.

- En önemli kriterlerden biri istek. Eğer yeterince istekliyseniz tüm sorunları aşabilirsiniz. -Animasyon, çizgi roman, karikatür ve sinema izleyicisi olmak.

- Animasyon, çizgi roman, karikatür ve sinema izleyicisi olmak.

- Biraz okur-yazar olmak.

- Biraz çizebilir olmak. (Çok iyi çizmeniz gerekmez.)

- Biraz müzik ve ritm duygusuna sahip olmak. (Oyunculuk yeteneği seçilmenizde size avantaj sağlar.)

- Başvuruların bazılarından anladığımız kadarıyla bu program hafif bir eğitim sanılıyor. Bu kurs oldukça kapsamlı bir eğitim olacaktır. Eğitimin 1 tam yıl süreceğini ve toplam 576 saat olduğunu, 3 gün ve günde 4 saat olduğunu hatırlatalım. Sadece bu zamanı ayırabilecek kişiler katılmalı. Çalışan ya da okuyanlar bu eğitimin çok zaman alacağını insanların ödevlerini yapabilmek yanında yazılıma da çalışabilmek için çok iyi zaman planlaması yapabilmeleri ve disiplinli olmaları gerekli olacaktır.

* 3 boyutlu yazılım olarak Blender kullanacağız. Neden? Blender açık kaynak kodlu bir yazılım yani ücretsiz. Blender 3d max ya da maya kadar becerikli. www.blender.org adresinden göz atabilirsiniz. Animasyon stüdyoları ile görüştük. Onlar da aşırı maliyet getirdiği için max, maya gibi yazılımlardan blender'a geçiş planındalar. En büyük sorunları blender bilen animatörler bulabilmek. İşte bu noktada max ya da maya bilenlerden daha avantajlı olacaksınız. Diğer yandan ana mantık aynı olduğu için bir yazılımı bilen diğerlerini daha kolay öğrenebilir.

* Blender yanında photoshop ve premier yazılımları kullanılacaktır.

- Animasyon ekipleri farklı alt birimlerden oluşur. Bu nedenle tek tip eleman aramıyoruz. Yeteneklerinize göre aşağıdaki ekiplerden birinde yer alabilirsiniz.

Obje modelleme
Sahnedeki her türlü obje, bina, ağaç, dağ, tepe vb.nin hazırlanması

Karakter modelleme
Karakterlerin oluşturulması. Genellikle obje modellemeden daha karmaşıktır.

Heykelleştirme (Sculpting)
Çamurla heykel yapmanın bilgisayar versiyonu. Çokgen modelleme yönteminin yapısal oluşturma mantığından çok çamurla heykel yapma tarzında çalışmayı daha rahat bulan sanatçıların yöntemidir.

Topoloji (Heykeli dört kenarlı çokgenlere dönüştürme)
Heykelleştirme yöntemi sonucu oluşan model, animasyonda kullanılabilir değildir. Onu dört köşeli çokgenlere dönüştürerek animasyona uygun hale getirme işlemidir.

Hareketlendirme düzenekleri (Rigging)
Karakterler tıpkı insandaki gibi kemik yapıları ile hareket ettirilir. Bazı objelerde de aynı kemik sistemini kullanırız.

Canlandırma – Animasyon (Animating)
Karakterlere ve objelere hayat verme işlemidir. Objeleri hareket ettirmenin ötesinde onları inandırıcı ve kişilikli yapma aşamasıdır. Biraz oyunculuk bilgisi ve yeteneği ister.

Işıklandırma ve görselleştirme (Rendering)
Üretilen sahnelerin, canlandırılan karakterlerin göze güzel gelecek ve anlatıma uygun düşecek şekilde ışıklandırılması ve fotoğraflanması işlemidir.

Dokulandırma (Texturing)
Sahnede gördüğümüz her şeyin renk ve dokularının hazırlanması, çizilmesi, boyanması ve 3 boyutlu objelerin üzerine giydirilmesi işlemidir.

Efekt (Particle, simulation)
Ateş, duman, patlama, yağmur, kar, toz vb. şeyler partikül efektleri ile oluşturulur. Düşen objeler, kumaş, çarpışan objeler gibi şeyler de simülasyon ile oluşturulur.

Birleştirme ve montaj (Compositing)
İşleri hızlandırmak için sahneler ve karakterler genellikle ayrı görselleştirilir. Daha sonra bunlar üst üste bindirilir. Son olarak sahneler arka arkaya getirilerek film haline getirilir.

Eğitim sonunda yatkın olduğunuz konuya uygun olarak karakter animasyonu yapan film sektöründe, reklam sektöründe, dijital pazarlama sektöründe, eğitim sektöründe iş bulabilirsiniz. Eğitim süreci sonunda başarılı öğrencilerin çoğunun istihdam edileceğini şimdiden öngörebiliyoruz. Ayrıca İstanbul Tasarım Merkezi’nde kurulması hedeflenen animasyon stüdyosunda da çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz!

Eğitim Programı

1. Dönem

1- Temel Görsel Bilgiler: 2 saat
2- 3d Modelleme: 4 saat
3- Animasyon: 4 saat
4- Dijital Boyama: 2 saat

2. Dönem

1- 3d Animasyon – Canlandırma: 4 saat
2- Sahne ve Işık: Render 2 saat
3- Senaryo ve Oyunculuk: 2 saat
4- Oyun Grafiği: 2 saat
5- Ses, Müzik ve Video Yapım: 2 saat

Atölye Takvimi

Eğitim Süresi: Aralık 2018 - Aralık 2019 (Toplam 12 ay, 576 saat eğitim verilecektir.)

Atölye Gün ve Saatleri: Haftanın 3 günü (günde 4 saat)

Atölye Yeri: İstanbul Tasarım Merkezi

Son Başvuru Tarihi: 16 Kasım 2018 (Başvuru Süresi Dolmuştur)

Yapılan mülakatlar sonucu belirlenen asıl ve yedek liste aşağıda yer almaktadır. Listeler harf sırasına göre düzenlenmiştir.

Katılımcı Listesi (Asıl)

Ali Furkan Öztürk
Aslıhan Özer
Ayşenur Özdemir
Damla Soysal
Duygu Fığlalı
Elif Meva Tokmak
Eymen Güler
Fatıma Doğan
Gamze Boyuneğmez
Hilal Hayali
Kevser Dokak
Kübra Müderrisoğlu
Sinemis Uzun
Sümeyye Albayrak
Şeyma Albayrak

Katılımcı Listesi (Yedek)

Asena Vatansever
Ayşe Şener
Buse Erken
Esma Gül Akyüz
Esra Göktepe
Gülcan Yiğit
Merve Nur Aslan
Merve Yavuz
Müşerref Rana Küçükmehmetoğlu
Nur Demirci
Sude Özbek
Tuğçe Kılıç
Zeynep Nur Aydın

 

“İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Canlandırma Film Atölyesi Projesi kapsamında hazırlanan bu yayının içeriği İstanbul Kalkınma Ajansı veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk Ensar Vakfı İstanbul Tasarım Merkezi’ne aittir”