İsmail Erdoğan`la 7 Tepe 7 Gezi
Yabancısı olarak yaşadığımız İstanbul’un kadim bölgelerine yapacağımız, eser eser, sokak sokak gezilerde bir medeniyeti medeniyet yapan şeylerin izini süreceğiz. Bu geziler, üç büyük medeniyete başkentlik yapmış ve yaklaşık 10000 yıllık tarihiyle İstanbul’u anlamaya dönük keşif yolculuklarıdır.
Bu bağlamda yapılacak gezilerde:
1- Sanat ve zarafetin izi sürülerek, her gün önünden geçtiğimiz ve bize tarihin ara sayfalarından seslenen eserlerin söylediklerine kulak vereceğiz.
2- Mimari, kültürel, sanatsal, politik ya da ekonomik açıdan eserleri inceleyip, sokakların ve caddelerin tarihi rolleri üzerinden okumalar yapacağız.
Bu geziler kuru bir anlatım üzerinden bir rehberin göstermesi değil, gezen kişilerin keşif ruhuyla bizzat görmesi esasına dayalıdır. Bu bağlamda geziler, bir yer nasıl gezilir ya da bir şeye nasıl bakılır sorularına cevap vererek katılımcılara bireysel keşifleri için vizyon sunmayı da ilke edinir.
Gezi atölyemiz yerleşik soru ve sorunlara cevap vermeyi amaçladığı gibi yeni sorular sormayı ve yapılan gezilerde verilmiş cevapların peşine düşmeyi amaçlamaktadır.
Program bitiminde amaçlanan bazı kazanımlar şöyledir:
1- Çağ'ın ruhu bağlamında sanatın yeri ve önemini kavramak,
2- Bakmak ile görmek arasındaki farka odaklanarak, medeniyetlerin görücüye çıktığı eserler üzerinden okumalar yapabilmek.
3- Geçmişe methiye değil geleceğe imkan olarak sanatın ve medeniyetin yapı taşlarını anlamak.
4- Her yerde ve her şeyde karşımıza çıkan sanatın ontolojisine dair açılımlar gerçekleştirerek, sanat yoluyla nelerin yapıldığını ve yapılabileceğini kavramak.
5- Medeniyetimizin yıkıldığı kalenin sanat ve kültür olduğu, ayağa kalkacağı burcun da yine sanat ve kültür olacağının bilincine vakıf olmak!
Program Akışı (Gezi Rotaları):
1- Birinci Tepe ( Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, At Meydanı ve anıt sütunlar, Pargalı İbrahim Paşa Sarayı, Küçük Ayasofya ve Kadırga..)
2- İkinci Tepe ( Sirkeci Garı, Büyük Postane, 4. Vakıf Hanı Binası, Alay Köşkü, Milyon Taşı, Binbirdirek Sarnıcı, 2. Mahmud Türbesi ve Haziresi, Konstantin Sütunu, Nur’u Osmaniye Camii, Pierre Loti’nin Evi, Sadrazam Külliyeleri, İstanbul’un en iyi elmalı kurabiyecisi :))
3- Üçüncü Tepe( Beyazıt Meydanı, Beyazıt Camii, Sahaflar Sokağı, Harbiye Kapısı, Beyazıt Kütüphanesi, Süleymaniye Külliyesi, Ayrancı Sokağı, Küçük Pazar, Vefa Bozacısı, Şehzade Külliyesi, Bozdoğan Kemeri..)
4- Dördüncü Tepe ( Saraçhane Parkı, tarihi Kıztaşı, Kadınlar Pazarı, At Pazarı, Fatih Külliyesi, Karadeniz Caddesi, Haydar Mahallesi, Cibali, Zeyrek mahallesi, Pantakrator İsa Manastırı, İstanbul Kitapçısı..)
5- Beşinci Tepe ( Hırka-i Şerif Camii, Çarşamba, Sultan Sarnıcı, Yavuz Sultan Selim Camii, İsmail Ağa Camii, Çukurbostan, Kırmızı Mektep, Fener Rum Patrikhanesi, Balat Sokakları, Demir Kilise, Kandemir Evi, Sanat Atölyeleri..)
6- Altıncı Tepe ( Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii, Kariye Camii ve sanat atölyeleri, Tekfur Sarayı ve Kara Surları, Ayvansaray ve Sahabe Türbeleri, Tarihi Türk Sokağı, Anemos Zindanları..)
7- Yedinci Tepe ( Aksaray Valide Sultan Camii, Haseki Sultan Külliyesi, Cerrahpaşa, Bayrampaşa Medresesi, Hekimoğlu Ali paşa Camii, Kocamustafa Paşa, Samatya Sokakları, Samatya’da Sanatya resim atölyesi.. )
Atölye Takvimi:
Atölye Tarihleri: 06 Ekim – 17 Kasım 2018
Atölye Gün ve Saati: Cumartesi / 12.00-17.00
Eğitim Süresi: 7 Hafta
İsmail Erdoğan
1980 doğumlu olan İsmail Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat fakültesini bitirdikten sonra, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünü bitirdi. Bir yandan öğretmenlik diğer yandan yazarlık yapan Erdoğan, son yıllarda sanatla ilgili seminer ve konferanslar verip, atöyle, etkinlik vb. çalışmaları yürütmektedir. Gerçek Hayat başta olmak üzere birçok site ve neşriyatta yazıları yayınlanan Erdoğan, halen Diriliş Postası’nda kültür-sanat ağırlıklı yazılarını sürdürmektedir.