İslâm Sanatında Geometrik Desenler Okulu (Temel-Orta Düzey)

İslâm Sanatında Ongen Desenler (Temel ve Orta Düzey)

Bu atölye temel düzeyde İslâm sanatında geometrik desenler üzerine olacaktır. Atölyede, ongen desen tasarımı kullanılarak geometrik desen tasarımı teknikleri tanıtılacaktır. Atölye aşağıdaki konuları kapsamaktadır:

1. İslâm sanatlarında geometrik desen tasarımına tarihsel giriş, desen tasarımına yaklaşımın çeşitli yolları, gereh kalıplarının kökenleri;

2. Gereh tasarım kuralları ve ilk çizgi kavramı;

3. Geometrik desenlerin oranı (sadece ongen olan türü);

4. Ongen desenlerde temel stiller ve onlu şebekelerde desenler;

5. Topkapı parşömenlerinden ve Türkiye'deki Kündekari eserlerinden seçilmiş Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı örnekleri;

6. “Ördek ayağı” motifli desenler için basit kabartma çizim metodu.

Atölye sonunda her bir katılımcı tarafından yapılacak olan küçük ölçekli ongen desenlerden oluşan bir sergi olabilir. Bu atölye için gerekli malzemeler kağıt, kurşun kalem, pergel ve diğer el aletleri. İstanbul Tasarım Merkezi gerekli malzemeleri temin etse de, kendi çizim çantanızı (A2 veya daha büyük), en sevdiğiniz aletleri ve kaliteli A2 kâğıtlarınızı getirebilirsiniz.

Atölye Takvimi :

18 - 22 Mart 2019 / 09.30 - 16.00

Katılımcılar : Sanatçılar, mimarlar, matematik öğretmenleri ve öğrenciler.

Dil : İngilizce

Miroslaw Majewski

Miroslaw Majewski (Prof. Dr) New York Teknoloji Enstitüsü'nde eski bir (eğitim görevlisi) profesördür. Şu anda, NYIT Onursal/Fahri Profesörü olarak görev yapmaktadır. Matematik için sanat ve teknolojinin geometrisinde uzun yıllar araştırma yapmıştır. Çok sayıda kitabın ve yayının yazarıdır. (Çalışmaların çoğu desen geometrisi ile ilgilidir). Pek çok geometrik desenin tasarımcısıdır. Bazıları iyi bilinen desenlerin rekonstrüksiyonlarıdır, bazıları ise tamamen yenidir.)