İlhami Atalay Resim Atölyesi
Çağdaş Sanata Geometrik Yolculuk
Allah’ın sonsuz varlığının temsili ifadesine soyunan İslam sanatı, tezyini olarak stilize çiçek formlarını ve sonsuzluğa akar gibi gelişen geometrik desenleri kullanmıştır. Figüratif ve natüralist anlayışa yaslanmanın doğurduğu sınırların içine hapsolmayan İslam Sanatkârı nihayeti olamayan desenlerle dünya tarihinde görülmemiş biçim ve terkiplere imza atarak sanatını icra etmiş ve kendine hibe edilen yeteneğinden hediyeleri insanlarla buluşturmuştur.
Her çağda yeniden üretilen tezyini formların bu çağın diliyle ifadesine de ihtiyaç var. Kadim birikimin konserve edilerek yeni biçimlere ilham vermesini sağlamanın zamanıdır bu zaman. Ressam İlhami Atalay, denilebilir ki bunu başarmış bir isimdir. Yaptığı iç içe geçen ve birbirini kesen ama sınırlamayan, hem mekansal hem de zamansal açıdan sonsuzluk hissini veren yapıtlarıyla başardığı bu uygulamaları göstermek ve öğretmek isteyen İlhami Atalay uzun bir zaman sonra karşınızda.
Bu atölyede, İslam sanatının çağdaş geometrik tarzının oluşturulması için bir felsefe etrafında birleşerek grup çalışması yürütülecektir. Bir felsefe ve metotlar halinde en kısa zaman içinde yenilikçi bir sanatkâr yetiştirmek için yürütülecek bu çalışmada İlhami Atalay ruhunu, enerjisini ve heyecanlarını genç kabiliyetlere aktaracaktır. Ortaya çıkacak eserler dönem sonunda sergilenecektir.
Atölye Takvimi
Atölye Tarihi: 10 Şubat – 12 Mayıs 2018
Atölye Gün ve Saati: Cumartesi
1. Grup / 13.00 - 15.00
2. Grup / 16.00 - 18.00
Atölye Süresi: 14 Hafta – 28 Saat
Atölyemizden Videolar
İlhami Atalay ile Resim Atölyesi Başlarken
İlhami Atalay ile Resim Atölyesi "Estetik"
İlhami Atalay ile Resim Atölyesi (Yama Yama Tekniği)
Not : Kontejanlarımız Dolmuştur!
İlhami Atalay - Temel Resim Teknikleri
İlhami Atalay - Ressam`ın Perspektif Kriterleri Nelerdir?
İlhami Atalay - Yağlı Boya ve Kara Kalem Resim Teknikleri
İlhami Atalay - Resimde Ahenk
İlhami Atalay - Estetik Anlayışımız
İlhami Atalay - Yağlı Boya Manzara Resimleri
İlhami Atalay - Minyatür Sanatı ve İslam`ın Resime Bakışı
İlhami Atalay - Sanat ve Medeniyet Atölyesi Söyleşileri
İlhami Atalay - Resim Sanatı
İlhami Atalay - Sanat ve Sanatkâr
İlhami Atalay - Sanatta Güzelliğin Sırları
İlhami Atalay
17 Ekim 1948’de Artvin’in Arhavi kazasında dünyaya geldi. 1972’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Aynı yıl ihtisas bursu kazandı. 1973-1978 yıllarında Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Tatbiki Sanatlar Akademisi’nde resim ve duvar halıcılığı alanlarında ihtisas yaptı. 1975’te Fransa’da, 1976’da İsviçre ve İspanya’da, 1977’de İngiltere’de resim, tekstil obje, duvar halısı sahalarında araştırma ve incelemelerde bulundu. 1978’de yurda döndü. Zorunlu hizmet nedeniyle çeşitli devlet görevlerinde bulundu. 1981’de Isparta Sümerbank Halıcılık Müessesesi’nde desinatör olarak çalışırken, sakalı olduğu için memuriyetine son verildi. 1981-1983 yıllarında Isparta’da serbest halı desinatörü olarak çalıştı. 1983’te İstanbul’a döndü ve yeniden resim çalışmalarına başladı. 1984’te Sultanahmet’te İlhami Atalay Sanat Galerisi’ni açtı ve talebe yetiştirdi, Dinamizm Grubu’nu kurdu. Halen galerisinde çalışmalarına devam etmektedir. Eserleri dünyanın birçok ülkesinde çeşitli koleksiyonlarda yer almaktadır. 1963 Artvin Lisesi Resim Yarışması ikinciliği ile başlayan ödülleri girdiği hemen hemen bütün yarışmalarda dereceyle devam etmiş, İstanbul’da açtığı ilk solo sergi olan Devr-i Maymun’la başlayan sergi serüveni de, Çin’den Monte Carlo’ya, Almanya’dan İsviçre’ye dünyanın dört bir yanını dolaşarak bugüne gelmiştir.