İlhami Atalay Çizgisi

Anadolu Güzel Sanatlar lisesi öğrencileri, Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavlarına hazırlanan ve İsmek gibi resim eğitimi veren kurslarda resimle ilgilenen tüm sanatseverler için kaynak kitap niteliğinde Ressam İlhami Atalay'ın çalışmalarından derlenen "İlhami Atalay Çizgisi" adlı desen kitabını sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz.

Resim çizerken belki de en önemli şey çizgisel rahatlıktır. İlhami Atalay sanat yaşamı boyunca akademik çizimlerden kaçınmış ve ruhu olan çizgilerle eser üretmiştir. Resme başlayan kişi, bir ustanın baktığı açı ve perspektiften yararlanırsa daha kolay netice alabilir.

Kitabın içerisinde sanat eğitimine yeni başlayanlar için; obje çizimleri, nesneler, tabiat gözlemleri, tarihi seri, portre, toplumsal dinamizm, Anadolu'daki yaşam üzerine gözlemler, renkli fonlarla hazırlanmış yüzeyler üzerine çalışılmış desenler, İstanbul ve Anadolu şehirlerinden manzaralar çizginin farklı değerlerde kullanımıyla pastel boya ve mürekkep teknikleriyle pek çok farklı yaklaşımlar görülmektedir. Daha öğrenciliğinden itibaren pek çok desen ödülünü kazanan Ressam İlhami Atalay'ın 50 yıldan beri süren çalışmalarından oluşan binlerce desen arasından en güzelleri bu kitaba alınmıştır. Kitaptaki pek çok eserin orijinali yurtdışındaki koleksiyonerlerde bulunmaktadır.

Kitap Hakkında

Sayfa Sayısı: 208

Baskı Yılı: 2017

Dili: Türkçe

Yayınevi: İstanbul Tasarım Yayınları

Derleyen: Cemal Toy

Online Satış: www.ensarnesriyat.com.tr

İlhami Atalay

17 Ekim 1948’de Artvin’in Arhavi kazasında dünyaya geldi. 1972’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Aynı yıl ihtisas bursu kazandı. 1973-1978 yıllarında Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Tatbiki Sanatlar Akademisi’nde resim ve duvar halıcılığı alanlarında ihtisas yaptı. 1975’te Fransa’da, 1976’da İsviçre ve İspanya’da, 1977’de İngiltere’de resim, tekstil obje, duvar halısı sahalarında araştırma ve incelemelerde bulundu. 1978’de yurda döndü. Zorunlu hizmet nedeniyle çeşitli devlet görevlerinde bulundu. 1981’de Isparta Sümerbank Halıcılık Müessesesi’nde desinatör olarak çalışırken, sakalı olduğu için memuriyetine son verildi. 1981-1983 yıllarında Isparta’da serbest halı desinatörü olarak çalıştı. 1983’te İstanbul’a döndü ve yeniden resim çalışmalarına başladı. 1984’te Sultanahmet’te İlhami Atalay Sanat Galerisi’ni açtı ve talebe yetiştirdi, Dinamizm Grubu’nu kurdu. Halen galerisinde çalışmalarına devam etmektedir. Eserleri dünyanın birçok ülkesinde çeşitli koleksiyonlarda yer almaktadır. 1963 Artvin Lisesi Resim Yarışması ikinciliği ile başlayan ödülleri girdiği hemen hemen bütün yarışmalarda dereceyle devam etmiş, İstanbul’da açtığı ilk solo sergi olan Devr-i Maymun’la başlayan sergi serüveni de, Çin’den Monte Carlo’ya, Almanya’dan İsviçre’ye dünyanın dört bir yanını dolaşarak bugüne gelmiştir.