Güzeli Kurtarmak Seminerleri
Bazı kitaplar vardır kaderinizle kesişen. Sizin için yazılmıştır adeta. Yazsanız öyle yazardınız belki. Tercüman olur size. Siz kendinize diye düşünürken aslında tüm çağadır. Ve dahi çağlara.
Okurken bitmesini istemezsiniz o kitapların. Sayfalar akarken sona yaklaşmak sizi ürkütür. Son sözle kelimeler tükenecek sanırsınız. Öyle değildir ama. Kelimeler kendini yeniden yazar her okuyuşunuzda. Bu yüzden devamı kendisidir bu gibi kitapların. Kendinden menkul varlığı kendini öğütmez üretir. Okudukça çağıldar kelimeler. Çağıldayan kelimelerle çoğalır melekler/melekeler. İşte o kitaplardan biri “ Güzeli Kurtarmak”!
Berlin’de yaşayan Güney Koreli düşünür Byung-Chul Han’ın çağıyla, çağın güzellik anlayışıyla girdiği hesaplaşmayı içeriyor “ Güzeli Kurtarmak”. Bir dayatmaya dönüşmüş çağın “ağları, bağları ve bağlamlarının” bizi güzel üzerine yeniden düşünmek zorunda bıraktığını söyleyerek güzelin kurtarılması gerektiğini ifade ediyor. Esasen çağdaş güzellik ve beğeni anlayışıyla hesaplaşma gibi görünen kitap modern sanatla beraber gelen kabullere de göndermelerde bulunuyor.
Bu program, ahvalimizin ne olduğunun izini sürebileceğimiz, düşünsel yönü güçlü “Güzeli Kurtarmak” kitabının içerik okumasını yaparak yer yer tahlil etme iddiasını taşır. Kitabın güçlü iddiasına mütevazi bir katkı maksadıyla tasarlanan program, kitapta yer alan yazıları haftada bir masaya yatırarak güzelin ne olduğunu ve neye dönüştüğünü sorgulamayı amaçlamaktadır. Katılımın yüksek gönüllülük esasına göre gerçekleşeceği programımıza bekleriz.
Seminer Konu Başlıkları:
1- PÜRÜZSÜZ
2- PÜRÜZSÜZ BEDEN
3- PÜRÜZSÜZÜN ESTETİĞİ
4- DİJİTAL GÜZEL
5- ÖRTMENİN ESTETİĞİ
6- YARALANMANIN ESTETİĞİ
7- FELAKETİN ESTETİĞİ
Seminer Tarihi: 17 Temmuz 2019 - 28 Ağustos 2019
Seminer Gün ve Saati: Çarşamba / 18.00 – 20.00
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu
Not: Katılım ücretsizdir. Seminerlere katılım sağlayabilmeniz için ön kayıt formunu doldurmanız yeterlidir.
İsmail Erdoğan
1980 doğumlu olan İsmail Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat fakültesini bitirdikten sonra, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünü bitirdi. Bir yandan öğretmenlik diğer yandan yazarlık yapan Erdoğan, son yıllarda sanatla ilgili seminer ve konferanslar verip, atöyle, etkinlik vb. çalışmaları yürütmektedir. Gerçek Hayat başta olmak üzere birçok site ve neşriyatta yazıları yayınlanan Erdoğan, halen Diriliş Postası’nda kültür-sanat ağırlıklı yazılarını sürdürmektedir.