Görsel İletişim Tasarımı
Görsel İletişim Tasarımı
Grafik Tasarım daha çok basılı medya üzerine yapılan çalışmalar için belirtilen bir kavramdır. İletişim, telefon, bilgisayar, tablet, televizyon gibi elektronik medyalara kaydığı için sadece Grafik Tasarım artık yeterli olmuyor. Görsel İletişim Tasarımı eğitim programı grafik tasarım kursu'ndan daha fazlasını öğretmeyi hedeflemektedir.
Bu eğitim programında kurumsal kimlik tasarımı, afiş, broşür, katalog, dergi, gazete, kitap tasarımları, bilgisayar, TV, tablet ve telefon uyumlu ekran tasarımları, web tasarım konuları işlenecektir. Bunlara ek olarak biraz -sanat biraz tasarım teorisi, biraz görsel iletişim tarihi, biraz fotoğraf ve diğer görsel sanat dallarından bahsedeceğiz.
Görsel İletişim Tasarımı Eğitim Programı 3 bölüm halinde yapılacaktır.
1 - Adobe Photoshop Eğitimi
İletişim için kullanılan hiç bir görsel photoshop'tan geçmeden karşınıza çıkamaz. Pek çok iletişim ürününün tasarımında photoshop tek başına kullanılıyor. Görüntü işleme ve düzeltme, kapak tasarımı, afiş tasarımı, basit illüstrasyonlar, foto montajlar yazılımı öğrenirken uygulayacağımız çalışmalar olacak.
2 - Adobe Illustrator Eğitimi
İletişimin en önemli adımlarından biri görsel elemanları basitleştirmek ve daha anlaşılır kılmaktır. Logotype'tan piktogramlara, vinyetlerden, gelişkin vektörel illüstrasyonlara kadar Illustratoru kullanarak grafik tasarımı öğreneceğiz.
3 - Adobe Indesign Eğitimi
Çok sayıda iletişim malzemeleri bu yazılımla hazırlanıyor. Masaüstü yayıncılığın temeli olan bu yazılımı kitap, dergi, gazete, katalog, e-kitap gibi grafik tasarım ürünlerini hazırlarken öğreneceğiz. Görsel İletişim Tasarımı'nın 3 temel yazılımı bu işin olmazsa olmazlarındandır.
Katılımcı Profili: Görsel İletişim Tasarımını ve onu oluşturan dalları meslek edinmek isteyenler için bu yazılımlar Temel Standart olarak kabul edilir.
Grafik Tasarımcı, Web Tasarımcı olmayı düşünüyorsanız, Masaüstü Yayıncılık, E-yayıncılık ürünleri tasarlamayı düşünüyorsanız, Görsel İletişim Tasarımı eğitiminin 3 aşamasına da katılmanız gerekiyor.
İşe yeni başlayan, çıraklık evresinde ve akademik eğitim almamış grafik tasarımcı, web tasarımcı, tekstil tasarımcıları, moda tasarımcı ve hatta takı tasarımcıları bu eğitimlere katılabilirler.
Üniversitelerin İletişim, Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım fakültelerinde okuyan ve aldıkları eğitimi yetersiz bulan öğrenciler bu eğitime katılabilirler.
Fotoğraf sanatı ile amatörce uğraşanlar ya da profesyonel fotoğrafçılar da Görsel İletişim Tasarımı eğitim programının 1. bölümü olan Adobe Photoshop eğitimine katılabilirler.
Modüler Paketler:
Görsel İletişim Tasarımı Eğitim Programının 3 parçasını birlikte alabileceğiniz gibi sadece tek birine de katılabilirsiniz. Eğer yazılımlardan bir ya da ikisini kullanıyorsanız sadece öğrenmek istediğiniz yazılımlar için katılmanız mümkün.
Yazılımı çok iyi bilmek bile sizi tasarımcı yapmaz. Tasarımcı olmak için tasarım eğitimi almanız gerekiyor. Tasarım dalları ne yazık ki dışarıdan oldukça kolay görünür. Burada tasarım eğitimi almanız bile sizi tasarımcı yapmaya yetmez, fakat çok güçlü bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır. Sadece iyi bir başlangıçla kalmayacak, tecrübe kazandıkça diğerlerinden daha hızlı gelişme göstereceksiniz.
Portfolyo:
Tasarımla ilgili alanlarda diplomadan daha geçerli olan şey portfolyodur. Çalışacağınız işveren diploma ya da sertifika ile ikinci derecede ilgilenir. Asıl görmek istediği sizin daha önce neleri yapabildiğinizdir. Eğitim sırasında üreteceğiniz ürünler gerçekçi çalışmalardan oluşur. Çünkü eğitmeniniz iş tecrübesine dayalı eğitim vermektedir. Çalışma üretimi öncesi analitik çözümleme yapılır. İhtiyaçlar ve hedef kitle arasındaki ilişki incelenir. Alt yapısı ve işlevi düşünülmüş bir tasarım ortaya çıkarılır. Üretim sırasında işler yorumlanır ve düzeltmeler yapılır. Broşürmüş gibi görünen bir broşür ya da afişmiş gibi görünen bir afiş değil, gerçek ve işlevsel çalışmalar üreteceksiniz ve bunları portfolyonuza koyacaksınız. Yüzeysel değil, gerçek bir tasarımcı portfolyosu oluşturacaksınız.
Program Takvimi:
Atölye Tarihi (Photoshop) : 19 Aralık 2015 - 27 Şubat 2016 / Saat: 15.00 - 17.00
Atölye Tarihi (Illustrator) : 19 Aralık 2015 - 27 Şubat 2016 / Saat: 11.00 - 14.00
Atölye Tarihi (InDesign) : 05 Mart 2016 - 14 Mayıs 2016 / Saat: 11.00 - 14.00
Atölye Gün : Cumartesi
Atölye Süresi : 8 Hafta (2 Ay)
Altan Güvenni
Marmara Üniversitesi Grafik Tasarım Mezunudur. Tasarımcı ve eğitimci olarak çalışmaktadır. Mimar Sinan Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım Fakülteleri Grafik, Görsel İlteşim Tasarımı Bölümlerinde dersler vermiştir. Önemli büyük ajanslarla ve büyük markalarla çalışmıştır. Halen İstanbul Tasarım Merkezi’nde çeşitli tasarım atölyelerinde eğitim vermektedir.