Geleneksel Türk Sanatlarında Madalyonun Arka Yüzü Semineri
Bu çalışmada, Türk sanat tarihi ve geleneksel sanatlar alanında yaygın olarak kullanılan bazı kelime ve kavramların yanlış anlamları ve asıl kökenleri ele alınmıştır. Hedefimiz bu kavramların anlamlarını ve kaynaklarını sorgulayarak sanat ve bilim camiasını konu üzerinde düşünmeye davet etmektedir.
Tezyînî sanatlarımızın "geleneksel/li sanatlar" gibi basit bir çerçevede ele alınması, akademik alanda da benzer bir daralmanın yaşanmasına yol açmıştır. Geleneksel sanatlarda eğitim, usta-çırak ilişkisiyle yürütüldüğünden öğrenciler kendilerine öğretileni genellikle sorgulamadan kabul ettikleri için bazı kavramların yanlış aktarımı sebebiyle bilgi kirliliği ortaya çıkmaktadır.
Bu çalışmada, “saz”, "su", "kuzu" ve "kurt" gibi birçok terimin yanlış kullanımları detaylı bir şekilde ele alınmış, mezkûr kelimelerin yaygın kullanımları ve asıl kökenleri açıklanarak günümüzdeki yanlış anlamalar giderilmeye çalışılmıştır. Bu vesilesiyle yanlış ezberletilen kavramların yeniden sorgulanması ve geleneksel/li sanatlar alanındaki ıstılahın yeniden inşa edilmesi temennimizdir.
Tarih: 25 Ocak 2025 Cumartesi
Saat: 14.00
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu
Not: Katılım ücretsizdir.
Prof. Dr. Aziz Doğanay
1968’de Giresun’da doğdu. 1987 yılında İstanbul Kadıköy İmam Hatip Lisesi'ni bitirdi. 1191 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Tezhip Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. 1994 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı. Akademik iş hayatına Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde uzman olarak başladı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı'na Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Türk Sanatı Anabilim Dalı'nda ve paralel olarak Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı'nda iki ayrı doktora programını tamamladı. Osmanlı mimarinde süsleme ve Türk tezyinatında kullanılan bezeme üsluplarına odaklandığı çalışmalarını tebliğ, makale, kitap bölümü veya kitap olarak yayınladı. Çalışmalarında millî ve manevî değerleri ön plana çıkararak kendi öz kaynaklarımıza dayalı belgeler ışığında sanat dilimizi ortaya çıkarmaya çalıştı Türk-İslam Sanatları Tarihi alanında çeşitli kurum ve kuruluşlarda seminerler verdi. 1996 yılında Hazel E. Heughen Eğitim Vakfı'ndan aldığı yurtdışı bursuyla İskoçya'da alanında çalışmalar ve araştırmalar yaptı. İzci Liderliği eğitimi alarak TÜBİTAK’ın Bilimsel Temelli Doğa Eğitim Kamplarına katıldı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Sanatları Tarihi Bölümü'nde 2012 yılında doçent ve 2018 yılında profesör oldu. 2015 yılında Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'nde iki yıl dersler verdi. (2012-2013) ve bir yıl boyunca da Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalıştı. Şimdiye kadar 7 doktora ve 27 yüksek lisans tezi yönetti. Halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmaktadır. İslam Tarih ve Sanatları Derneği'ni (İSTADER) kurdu. İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Derneği üyesidir.