Çocuklar İçin 5 Gün 5 Tasarım
İstanbul Tasarım Merkezi’nde 8-12 yaşlar asındaki çocuklar için; Mimari Tasarım, Endüstriyel Tasarım, Grafik Tasarım, Çizgi Film / Animasyon Tasarım ve Geleneksel Sanatlar alanlarında iki kez beşer günlük atölye çalışması yapılmıştır.
Program neticesinde çocuklar; geleceğin mesleği olarak görülen tasarımcılığa temas etme fırsatı buldukları bu programla hem keyifli vakit geçirdiler hem de ortaya çıkardıkları küçük deneysel tasarımlarla farkı bir zihin egzersizi tecrübesi edinmiş oldular.
5’er günlük periyotlarla gerçekleştirilen programın içeriği genel olarak şu şekilde devam etmiştir:
1.GÜN: GRAFİK TASARIM
Grafik Tasarım Nedir, Kurumsal Kimlik Tasarımı Nedir, Logo Tasarımına dair bir kaç örnek üstünden inceleme, Renkler Hakkında Genel Bilgi
2.GÜN : KISA FİLM / ANİMASYON TASARIM
Kısa Film Nedir? Kısa Film ve Animasyon Üretim Teknikleri Nelerdir örnek çalışmalarla anlatımlarının yapılması.
UYGULAMA: Senaristliği, Prodüktörlüğü, Yönetmenliği ve Film Eleştirmenliği çocuklar tarafından “stop motion” tekniğiyle yapılan bir kısa film tamamlandı.
3.GÜN: ENDÜSTRİYEL TASARIM
Endüstriyel Tasarım Nedir, dünyadan önemli örnek tasarımcı ve tasarımlar üstünden açıklamalı sunumların yapılması.
UYGULAMA: Çocuklara İç mekan tasarımı ve obje tasarımı uygulaması çizim ve maketlerle yaptırıldı, kil hamuru ile çeşitli uygulamalar yapıldı.
4. GÜN: MİMARİ TASARIM
Mimarlık Nedir, Dünya dan önemli örnek mimarlar ve mimari eserler üstünden açıklamalı sunumların yapılması.
UYGULAMA: Yapılan sunumların neticesinde, tamamı çocuklar tarafından tasarlanan binalardan oluşan ve bina konumlandırmalarında da tamamen çocukların kararları doğrultusunda şekillenen bir şehir dokusu tasarlandı.Yapılan maketler şehir dokusunu oluşturacak biçimde bir araya getirildi.
5.GÜN: GELENSEL SANATLAR
Geleneksel Sanatlar Nelerdir, Kategorileri ve tarihsel süreçteki gelişimleri üstünden görsellerle zenginleşmiş sunumların yapılması
UYGULAMA: Bezeme sanatına dair bir uygulama yapıldı ve her çocuk kendi desenini tasarlayıp çizerek ve boyayarak çalışmasını tamamladı. Hat ve Ebru sanatlarına dair çeşitli uygulamalar yaptırıldı.