Animasyon ve Propaganda

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Ensar Vakfı bünyesinde İstanbul Tasarım Merkezi’nde hayata geçen Animasyon Okulu, Canlandırma Film ve Oyun Tasarım Atölyesi Projesi kapsamında ilk seminerini 24 Mart 2019 Pazar günü gerçekleştirecektir.

Animasyonlar uzunca bir süre sadece çocuk filmi olarak değerlendirilmiş ve bu nedenle animasyonların manipülasyon boyutu ve propaganda gücü olarak kullanımı yeterince ilgiye değer bulunmamıştır. Ancak günümüzde animasyon sektörünün genişlemesi ve sinema sektörü içerisinde giderek daha fazla paya sahip olması, bizleri animasyonlar üzerinde yeniden dikkatle düşünmeye davet eder niteliktedir. Bu seminerde animasyon filmlerin ihmal edilen propaganda gücü, geçmiş ve güncel örnekler üzerinden tartışılarak animasyon filmlerine dair güç ilişkileri boyutunu hesaba katan daha gerçekçi bir portre çizilmesi hedeflenmektedir.

Not: Seminer ücretsiz olup konuya ilgi duyan herkesin katılımına açıktır.

Koray Sevindi

İTÜ’de ve Boğaziçi Üniversitesi’nde mühendislik okudu. Ardından ABD'de New York Film Academy’de film yapımı üzerine eğitim aldı. Doktorasını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sinema bölümünde tamamladı. Filmleri, tasarımları ve video art çalışmalarıyla yurt içinde ve yurt dışında 100’den fazla etkinlikte yer aldı ve yirmiden fazla ödül kazandı. Sovyet Propaganda Animasyonları, Yeşilçam’da Kötü Adam, Sinemayı Yazmak ve Animasyon Sineması: Tarih, Kuram, Uygulama adında dört kitabı vardır. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde doktor öğretim üyesi olarak çalışmakta, teorik ve pratik çalışmalarına devam etmektedir.