Abdullah Gün ile Hüsn-i Hat Atölyesi
İslam Medeniyetinin en iddialı alanlarından biri olan Hat Sanatı, Osmanlı Devleti’nde zirvesini bulmuş, çeşitli ekoller, sayısız hattatların elinde ve bıraktıkları nadide eserlerle günümüze kadar ulaşmış ve hala çok canlı bir şekilde varlığını sürdürmektedir.
Usta-çırak ilişkisi içerisinde günümüze aktarılan geleneksel hat sanatının yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla İstanbul Tasarım Merkezi’nde hüsn-i hat atölyesi oluşturulmuştur.
Hüsn-i Hat derslerinde öğrenciler, yazı tekniklerine alfabe yazımını öğrenerek başlamaktadır. İlk olarak Rik’a yazısı ile, ilerleyen dönemlerde ise kişinin ilgi ve yeteneğine göre farklı tekniklerle devam edilmektedir. Kamış kalem, is mürekkebi, ipek lika ve âherli kağıt ile başlayan eğitimlerde kağıt ve mürekkep hazırlanması da gösterilmektedir.
Atölyemizde Hüsn-i hat tarihçesi, atölye malzemelerinin tanıtımı yapılacak. Yazı çeşitleri hakkında bilgiler verilecek. Hattatlar tanıtılacak, Rik’a harfleri yazılacak, Rik’a harfinin diğer harflerle birleşimi meşk edilecek. Sülüs, Celi Sülüs, Nesih, Ta’lik, Celi Ta’lik hat yazı çeşitleri meşk edilecek.
Atölye Takvimi:
Atölye Tarihleri: 08 Ekim 2023 - 27 Temmuz 2024
Atölye Günü / Saati:
Pazar / 11.00 - 13.00
Atölye Süresi: 36 Hafta
Not: Atölye başvurularımız sona ermiştir, bir sonraki atölye için eylül ayında başvuru yapabilirsiniz.
Abdullah Gün
1960 yılında Ordu ili Fatsa ilçesi Duayeri Mahallesi’nde dünyaya geldi. 1969’da İstanbul Kasımpaşa’ya yerleşti. İlköğrenimini Fatih İskenderpaşa İlkokulunda tamamladı. Yine Fatih Balat Hacı İsa Kur’an Kursunda Hüseyin Ay Hocaefendinin rahle-i tedrîsinde hıfzını ikmâl etti. Fatih Cedîd Abdurrahim Efendi Kur’an Kursunda Fatih Camii İmam Hatiplerinden Kazım Bayram Hocaefendi’nin nezaretinde hıfzını talim ile kuvvetlendirdi. Kur’an Kursu tedrîsatı esnasında Fikri Doğan Hoca’nın vesilesiyle hat sanatını tanıma fırsatı buldu. Hat sanatını geliştirmek maksadıyla bu konuda üstâd olan Hasan Çelebi’den hüsn-ü hat dersleri almaya başladı. 1983 yılında Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olarak memuriyet hayatına girdi. 1999 yılında Hasan Çelebi'den sülüs ve nesih dalında icâzet aldı. Hasan Çelebi ve Ali Alparslan hocalardan rik‘a, dîvânî ve ta‘lik dersleri aldı ve icazetini aldı. 2007 yılında İstanbul Eminönü Müftülüğü Mimar Hayrettin Camiinde görev yaparken emekli oldu. Hâlen çeşitli kuruluşlarda hat severlere hüsn-i hat dersleri vermektedir. Birçok özel koleksiyonda eserleri bulunmaktadır. Yurt içi ve yurt dışında festival ve sergilere katılmıştır. Sanatçı 2010 yılı sonunda tamamlanan İstanbul Süleymaniye Camii restorasyonunda cami yazılarını restore eden ekipte çalışmalara ve Hasan Çelebi Hoca riasetinde Çamlıca Camii yazılarına katkıda bulunmuştur.