4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı

İstanbul Tasarım Merkezi, içinde birçok disiplini barındıran İslâmi geometrik desenleri uluslararası ve profesyonel düzeyde ele alabilmek, konunun alanının uzmanları tarafından incelenmesini ve gündeme gelmesini sağlamak amacıyla, “Uluslararası İslâm Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı” düzenlemektedir.

İstanbul Tasarım Merkezi tarafından Türkiye’de bir ilk olarak, 2013 yılında “Tarihi Süreç ve Yeni Denemeler” alt başlığı ile gerçekleştirilmiş ve oldukça geniş kitleler tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Çalıştayın ikincisi, 2014 yılında İstanbul ve Konya’da, üçüncüsü 2016 yılında İstanbul ve Amasya’da gerçekleştirilmiştir.

Uluslararası çalıştay serisinin dördüncüsü; 24-29 Eylül 2018 tarihinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile İstanbul Tasarım Merkezi'nde, “Ahşap ve Çini’de Geometrik Desenler” alt başlığı ile gerçekleştirilecektir.

24 Eylül 2018 Pazartesi günü Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek olan 1. gün programı ve dersler herkesin katılımına açıktır.

25-29 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul Tasarım Merkezi'nde gerçekleşecek olan çalıştay atölye katılımcıları ön kayıt yaptıranlar arasından seçilecektir.

15 Eylül 2018 tarihi itibariyle ön kayıtlar sona ermiştir!

 

Atölye Katılımcı Listesi (Asıl)

Asile Yaman
Ayfer Okşayan
Ayhan Uzun
Aysun Erkul
Ayşe Nihan Han
Ayten Kurgan
Bahar Tüncel
Betül Eser
Elif Karakış
Esra Demirel
Funda Umut Pakkal
Hacer Topbaş
Hatice Büşra Şahin
Hatice Tokuz
Kamer Demircan
Kübra Nur Yavuz
Nagihan Topuz
Naile Hajjar
Nazlı Efe
Nursan Korucu Taşova
Sara Ercan
Seda Çubukçi
Serpil Gülle
Vildan Sert
Yusuf Kot
Zeynep Betül Çandır

Atölye Katılımcı Listesi (Yedek)

Leyla Tepecik
Ayşe Tuba Keskil
Hülya Bahadır
Semra Taşdemir
M. Nalan Sayın

 

Davetli Konuşmacı ve Atölye Yöneticileri

1. Prof. Dr. Miroslaw Majewski (Polonya) (Çalıştay Koordinatörü)
2. Prof. Dr. Selçuk Mülayim (Türkiye)
3. Dr. Hamidreza Kazempour (İran)
4. Dr. Moones Rahmandoust (İran)
5. Dr. Shahboz Mustafoev (Özbekistan)
6. Ameet Hindocha (İngiltere)
7. Eric Gjerde (ABD)
8. Asiye Kafalıer Dönmez (Türkiye)
9. Neslihan Koçak (Türkiye)
10. İsmet Terzioğlu (Türkiye)
11. Leyla Betül Küçük (Türkiye)
12. Nilgün Tanyaş (Türkiye)
13. Ayşe Yılmaz (Türkiye)
14. Yasemin Demir (Türkiye)
15. Rüya Aydınoğlu (Türkiye)
 

Yurt Dışından Uzmanların Sunum ve Atölyeleri

Hamidreza Kazempour (İran), Arabesk desenleri: Giriş ve çizim teknikleri (ders ve atölye)

Moones Rahmandoust (İran), Arabesk desenleri: Giriş ve çizim teknikleri (ders ve atölye)

Shahboz Mustafoev (Özbekistan), Orta Asya'da 15. yüzyıldan kalma tarihi yapılarda süs desenlerinin restorasyon yöntemleri (ders ve atölye)

Ameet Hindocha (İngiltere), Üçgen ve dikdörtgen şebekelerine dayalı desenlere giriş (ders)

Miroslaw Majewski (Polonya), Geometrik desenler neden geometrik olarak adlandırılır? (ders 1); Ongenli desen çalışmaları için gereh temelleri (ders 2)

Eric Gjerde (ABD), İslam sanatında 3 boyutlu geometrik desenleri oluşturmak için kağıt mühendisliği tekniklerinin kullanılması (ders ve atölye)

 

Türkiye’den Uzmanların Sunum ve Atölyeleri

Selçuk Mülayim, Hendese (ders)

Asiye Kafalıer Dönmez, Geometrik desenler ve tezhip sanatı (ders)

Neslihan Koçak, Türk ahşap kalem-işi sanatından geometrik desenler (ders ve atölye)

İsmet Terzioğlu, Geleneksel kundekari sanatı ve zenaati (ders ve uygulama gösterisi)

Leyla Betül Küçük, Çini tasarımı ve uygulanması (ders ve atölye)

Nilgün Tanyaş, Çini tasarımı ve uygulanması (ders ve atölye)

Ayşe Yılmaz, İslam sanatında geometrik desenler ile yüzey tasarımı (atölye)

Yasemin Demir, Tezhip sanatı ile geometrik desen tasarımı (atölye)

Rüya Aydınoğlu, Eric Gjerde ile Origami (atölye)

 

Program Takvimi

(24.09.2018 Pazartesi)

Açılış : 10.30 / Haliç Kongre Merkezi, İstanbul

(24.09.2018 Pazartesi derslerine katılım herkese açıktır.)

• Ders 1: 11.00 – 12.00, Prof. Dr. Selçuk Mülayim - Hendese

• Ders 2: 12.00 – 13.00, Prof. Dr. Miroslaw Majewski - Geometrik desenler neden geometrik olarak adlandırılır?

• Öğle Yemeği: 13.00 - 14.00

• Ders 3: 14.00 – 15.00, Asiye Kafalıer Dönmez - Geometrik desenler ve tezhip sanatı

• Ders 4: 15.00 – 16.00, Ameet Hindocha – Üçgen ve dikdörtgen şebekelere dayalı desenlere giriş

• Ders 5: 16.00 – 17.30, Hamidreza Kazempour & Moones Rahmandoust - Arabesk desenler

 

25 - 29 Eylül 2018 İstanbul Tasarım Merkezi Atölye Programı

 

Konuşmacıların Özgeçmişleri

Prof. Dr. Miroslaw Majewski:

Polonya doğumludur. Matematik eğitimi almıştır. Klasik olmayan geometride yüksek lisans ve doktorasını yaptı. Bir kaç üniversitede matematik ve bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalıştı. - PNG Teknoloji Üniversitesi, Makau Inter-Üniversitesi (şimdi Aziz Joseph Üniversitesi), Birleşik Arap Emirlikleri Zayed Üniversitesi, New York Teknoloji Enstitüsü ve Kuzey Afrika Amerikan Üniversitesi. Bilgisayar grafikleri; eğitimde bilgisayar uygulamaları; sanat ve mimari geometrisi üzerine birçok çalışması vardır. İslam Sanatında Geometri ve Ortaçağ İslami Matematik Tarihi ile ilgili çalışmaları bulunmaktadır.’İstanbul’da İslami Geometrik Süslemeler’ kitabı İstanbul’daki birçok İslami süslemede bulunan geometrik yapıyı detaylı olarak göstermektedir. ‘Geometri ve Sanat Üzerine Çizimler’ ismi ile çıkarttığı yeni kitap serisi antik - modern mimaride ve mimari dekorasyonda bulunan geometrik uygulamalara sistematik bir bakış niteliğindedir.

Prof. Dr. Selçuk Mülayim:

Osmanlı Mimarlığında uzmanlaşan bir sanat tarihçisidir. Marmara Üniversitesi’nde bölüm başkanlığı; Güzel Sanatlar Enstitüsü Direktörlüğü; Tarih Eğitimi Bölümünde başkanlık; Türkiyat Enstitüsü’nde Türk Sanatı branş başkanlığı; Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı; Fen Edebiyat Fakültesi’nde senatörlük ve Sanat Tarihi Bölümü’nde başkanlık yapmıştır. Prof. Dr. Mülayim birçok kongre ve sempozyuma da katılarak ders verdi; Türk ve İslam sanatı üzerine araştırmalar gerçekleştirdi, uluslararası toplantılara katıldı; 70’in üzerinde makale ve 11 kitap dahil olmak üzere çok sayıda yayını vardır.

Asiye Kafalıer Dönmez:

1987 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümünden mezun oldu. 1990 yılında MSGSÜ Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Ana Sanat Dalında yüksek lisansını tamamladı. Atölye Sufi-İstanbul atölyesini kurdu. 1994-2000 de Mashareq interior design&furniture şirketinin Türkiye temsilciliğini yaptı. Türk mimarisinde süsleme araştırmalarıyla Mashareq araştırma ödülü aldı. 2002 de Viyana da ArtOnWorks atölyesini, 2005 yılında İstanbul’da, 2015 ylında Ankara’da Mim-Art Sanat Atölyesini kurdu. 2017-18 eğitim-öğretim yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Geleneksel Türk Sanatları, Tezhip bölümünde öğretim üyesi olarak tezhip dersleri vermektedir. Ulusal ve uluslar arası çeşitli sergilerde ve aktivitelerde yer aldı.

İsmet Terzioğlu:

Elektrik mühendisi olan Terzioğlu, 1995 yılında kendisi ve ailesi ile birlikte İstanbul’da bir ağaç işleme atölyesi kurdu. Daha sonra birçok orijinal kundekari parçasını tamir etmeye ve yeni tasarımlar yapmaya başladı. Asıl amacı, kundekari sanatının özgün kavramını korumaktır. Şu anda 20 yıllık tecrübesi ile en ünlü kundekari ustalarından biridir. T.C. Kültür Bakanlığı ona Kundekari sanatçısı olarak resmi ünvanını verdi. Camiler ve diğer mekanlar için kapı, tavan ve farklı dekoratif parçalarda kundekari uygulaması yaptı. Türkiye’de birkaç önemli eserin restorasyon çalışmalarını da gerçekleştirdi. - Süleymaniye Camii, Mevlevihane Camii,…

Dr. Hamidreza Kazempour:

Genç ve deneyimli bir geleneksel tasarımcıdır. Mimari doktora unvanına sahiptir. Ayrıca İran’ın geleneksel yapılarının restorasyonunda danışman olarak çalışmaktadır. Bilgisini değerli ve belirgin kılan şey ise İran’ın geleneksel mimari süslemeleri, mukarnasları ve çeşitli geleneksel çini seramiklerinin yapımında ünlü bir usta olmasıdır. İran geleneksel mimari bilgisi, sadece kendi başına geçen 20 yıl boyunca elde edilen bir bilgi değil, çocukluğundan beri atalarından kendisine kalmış değerli bir hazinedir. Yakın zamanlarda ABD’de “İran’da Mukarnasların Evrimi” isimli kitabı yayınlanmıştır.

Dr. Moones Rahmandoust:

Shahid Beheshti Üniversitesinde (Tahran, İran) Nanomalzemeler alanında yardımcı doçent olarak çalışmaktadır. İslami desenlere ilgisinden dolayı 2004 yılından bu yana, zamanının büyük bir kısmını İran mimarisinin geleneksel süs ve geometrik şekillerinin unsurlarını incelemekle geçirmektedir. Kazandığı tecrübelere binaen, İran ve Malezya’da çeşitli mimari projelere tasarım danışmanı olarak davet edilmiştir.

Shakhboz Mustafoev:

Taşkent, Özbekistan Ulusal Güzel Sanatlar ve Tasarım Enstitüsü’nde Yardımcı Doçent olarak çalışmaktadır. Tarihi süslemelerin restorasyonunda proje dersleri vermektedir. Yüksek lisans tezi ‘Timur devleti dönemine ait tarihi eserlerin restorasyonu - Bibikhanym camiidir’. Tez çalışmasında Bibikhanym camisinin çizimleri ve kompozit çözümleri üzerine çalışmıştır. Yeniden hayat bulması adına karoların uzun ömürlü olmasını sağlamak için yeni restorasyon teknikleri önermiştir. Timur devleti dönemi binalarının genel mimari ve sanatsal süs tarzlarını incelemiştir.

Ameet Hindocha:

Onbeş yıldır grafik tasarımcı olarak çalışmaktadır. Prince’s School for Traditional Arts in London’da kurs eğitimi aldıktan sonra, uzun zamandır ilgi alanı olan sanat, matematik, doğa ve deseni bir araya getirerek geometri üzerinde yoğun bir şekilde kendisini eğitim ve çalışmalara adamıştır. Londra’daki Sanat Üniversitesi’nde eğitim vermektedir. Camberwell Sanatlar College’inde de eğitim almıştır. Londra, İngiltere’de yaşamaktadır.

Eric Gjerde:

Minneapolis, ABD’den bir origami sanatçısı. Birçok konferansa katılan, atölye çalışmaları ve uluslararası sergilerde sunum yapan ünlü “Origami Tessellations” kitabının yazarıdır. Başta Almanya’da bulunan Bernau bei Berlin ve Uluslararası Yaz Okulu olmak üzere, ABD’de bulunan Gustavus Adolphus, Almanya’da bulunan Kunstakademie Düsseldorf, Şili’de bulunan Universidad de Las Americas, Japonya’da bulunan Tokyo Üniversitesi gibi birkaç uluslararası kurumda ders vermiştir.

Neslihan Koçak:

İstanbul doğumlu. Her zaman eski anıtların, kütüphanelerin, kapalı çarşıların, güzel cami ve sarayların güzelliğiyle büyülenen Koçak, bu yerleri ziyaret ederken, Türk geleneksel sanatı olarak bilinen İslam mirasından esinlenmiştir. Klasik sanat eğitimi yolunu izledi ve Üsküdar - KTSV (Klasik Türk Sanatları Vakfı) ve Bağlarbaşı İhtisas Merkezi yerel kurumlarda tezhip ve kalemişi eğitimi aldı. Geleneksel bir desen tasarımcısı olarak, kendi sanatını modern bir şekilde üretmesi için bir ortam yaratan kitap ve müzelerde farklı dönemlerin eski mirasını araştırmayı seviyor. Türk Geleneksel Anadolu Mimarisinde, tekstilde ve seramikte de birçok araştırma gerçekleştirmiştir.

Leyla Betül Küçük:

Konya doğumlu. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde hukuk okudu. Şu an Konya Baro’sunda kayıtlı bir avukat. İngilizce ve Osmanlı Türkçesi gibi alanlarda eğitim aldı. Daha sonra güzel sanatlara dair bir şirket kurdu. 2007 yılından itibaren çini yapmaya başladı. Daha sonra Hüsn-ü Hat eğitimi aldı. Halen Konya’daki Azref Çini adlı kendi güzel sanatlar şirketinde çini sanatı ile uğraşmaktadır. Aynı zamanda Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrencisi. Mevlana Kültür Merkezi ve İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi başta olmak üzere Türk geleneksel sanatlarının sayısız sergisine katıldı.

Nilgün Tanyaş:

Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu Çini İşlemeciliği Bölümü mezunudur ve halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Bölümü’nde öğrenimine devam etmektedir. Timur Bilir, Turgut Tuna ve Serap Şakar Ereğli gibi sanatçılarla çalışan Tanyaş, yurt içi ve yurt dışı birçok sergiye katıldı. Tanyaş, 2012 yılından bu yana Pendik Belediyesi bünyesindeki çini işlemeciliği kursunda dersler vermektedir.

Ayşe Yılmaz:

I.T.U Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinden mezun. 22 yıllık meslek hayatından sonra I.U Seramik-cam ve Çini bölümünü bitirdi. Ilave olarak yurtiçi ve yurtdışı kurs ve atölyelere katıldı. Kendisinin yağlı boya, sulu boya, Cam Mozaik, Vitray, Seramik ve Çini çalışmaları bulunmakta. Tasarımlarını genelde kendisi yapmakta olup, son dönemde Seramik , Cam ve Çini yüzeylerde Islam Geometrik Desenleri ve Selçuklu Desenleri çalışmaktadır.

Yasemin Demir:

Sanatçı Füsun Güleşen'den karakalem ve resim dersleri, Müzehher Özdallı Bice, Arda Çakmak ve Asiye Kafalıer Dönmez'den süsleme dersleri, Hülya Korkmaz'dan Bilimsel Bitki Çizimi dersleri aldı. Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama bölümünden mezun oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Busmek atölye çalışmalarında usta öğretici olarak çalışmakta olup Mim-Art Sanat Atölyesi'nde Sanatçı Asiye Kafalıer Dönmez ile çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda Resimli Türkiye Florası Projesi ressamlarındandır.

Rüya Aydınoğlu:

İTÜ Matematik mühendisliği bölümünden 1998 yılında mezun oldu. Uzun yıllar çeşitli firmalarda IT uzmanı olarak çalıştı. Çocukluk tutkusu olan origaminin peşinden gitmek istedi. 2012 yılında bir çocuk kanalı için origami serileri programı hazırladı. 2013 yılında origami kitabı yayınlandı. 2016 ve 2018 yılında origami sergisine katıldı. Ülkemizde origaminin yayılması , hak ettiği konuma ulaşması ve öğrenilmesi amacıyla festivallerde, organizasyonlarda, etkinliklerde, belediyelerde, sosyal sorumluluk projelerinde yetişkin ve çocuklar için origami eğitmeni olarak görev alıyor. Aynı zamanda İTÜ , Matematik mühendisliğinde yüksek lisans eğitimine devam ediyor.